0

 

Познатите хебрициди и инсектициди вече са безсилни срещу болестите и вредителите по растенията. Те са се приспособили към химията.

 

Познатите хебрициди и инсектициди вече са безсилни срещу болестите и вредителите по растенията. Те са се приспособили към химията.


Климатът се променя и познатият начин на торене и хранене повече може да навреди, отколкото да помогне. Това бяха основните заключения на учени, експерти химици и биолози по време на семинар на Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните с председател Божидар Петков. Срещата се проведе в края на седмицата в Чифлика Троянско.
Изтощение
Близо двеста души земеделци, които отглеждат малини и ягодоплодни, слушаха внимателно в продължение на три дни тревожните заключения на експертите. Не можем да торим, така както сме го правили досега. Причината е, че нито валежите, нито снеговалежите са по същото време на годината, както е било в близкото минало. Ако го правим, както досега, можем само да изтощим насажденията, а не да им помогнем, апелираха биолозите.


Здрави и силни
Здрави и силни растения е най- добрата защита срещу вредителите и болестите, единодушни бяха експертите. Бабешката тор от прегорели птичи изпражнения в съчетание с дървесна пепел е на път да се превърне в хит сред земеделците. Торта е българско производство и прави растенията издръжливи, здрави, освен това се оказва, че потиска растежа на плевели. Универсална е. Растения, които са подхранвани с нея, оцеляват и дават плод, дори и след три градушки, споделиха пред Телеграф производители. Подобно е и действието на листни торове, които съдържат вулканична пепел, или стрит камък, който съдържа силиций.
Гъбите
Гъбите са се приспособили към медните съединения, обясни Николай Тихов от фондация Биоселена. Той разказа за иновативен метод, който се разработва по европейски проект за растителна защита с три вида билки. Засега при тестването му е дал отлични резултати в няколко страни от ЕС. Според Божидар Петков, председател на БАМЯ на ниво Брюксел текат дискусии за забраната на медните съединения в биопроизводството, защото има насищане с мед в почвата. Един от заместителите вероятно ще е старата нова овощарска вар, която се оказва и защита срещу дрозофила сузуки. Тя заплашва ягодоплодните с червен и виолетов цвят. Третирани с вар, полетата стават невидими за дрозофилата.
Инвитро
На семинара бяха представени иновативни методи в разсадопроизводството. Един от тях е инвитро, който според учените дава по-здрави насаждения и гарантира по-висока реколта. Отглеждането на овошки, малини и къпини в оранжерии вече е факт и в България. Такива ще се появят на пазара от производители в Пловдивско и района на Петрич. Сред най-любопитните иновации беше ацетиленово оръдие и структурирана вода. Първото се инсталира в полето за защита от градушки. Второто е разработка, на базата на откритията, че водата има памет. Така с вода, в която е вкарана само информация с химичната формула на хербицид, на полетата, които се напояват с нея, не растат плевели.

Букурещ поглъща малините на Попово

Пазарите в Букурещ поглъщат малините, отгледани за прясна консумация от района на Попово. Това разказа Стилиян Димов, малинопроизводител от района. Той и ортакът му са закупили няколкостотин декара земя с парите, които са изкарали в портокаловите градини на Валенсия. Фермерите разказаха, че една част от плодовете продават на хладилници, а другата на борсите в Букурещ.
Малините дават хляб на целия район и откриват над 500 работни места по време на сезона. Големите производители пък използват комбайни за бране, когато обаче са за индустрията. Производителите се оплакаха, че за закупуването на техника не могат да ползват мерките по ПРСР. Комбайните за малини не били включени, за разлика от тракторите на зърнопроизводителите. Причината била, че малините създават работни места, а зърнопроизводството не.