Хранителни добавки объркват действието на лекарствата

Хранителни добавки объркват действието на лекарствата

Капсулите с фибри противодействат на прахчетата за температура

Хранителни добавки объркват действието на лекарствата. Затова те никога не бива да се взимат самоволно, а след консултация с лекуващия лекар, предупредиха фармацевти. Проблемът е, че в тези продукти се съдържат естествени съставки, които и в прясно състояние, ако са в растение, забавят, засилват или неутрализира действието на медикаментите. Те не преминават задължителни клинични изпитания, както лекарствата, но това не означава, че могат да се пият безконтролно, без да се отчита с какъв лекаствен продукт се лекува пациентът.

Продуктите, съдържащи компоненти от грейпфрут не бива да се взимат в комбинация с хапчета срещу високо кръвно. Между приема на едните и другите трябва да са минали поне два часа. Причината е, че грейпфрутът има способността да ускори действието на някои лекарства. В резултат хипертоникът може твърде рязко да свали кръвното налягане, вместо то да бъде нормализирано плавно.

Преди време британец издъхна, след като беше приемал предписаните му медикаменти за разреждане на кръвта с фреш точно от грейпфрут. Причината е,  че този цитрусов плод подтиска чернодробните ензими и нарушава лекарствения метаболизъм. Затова, фармацевтите предупреждават хранителни добавки с него да не се приемат заедно с лекарствата.

Червеното вино и пушените храни например могат да повишат кръвното налягане, ако се приемат в комбинация с т.н. МАО-инхибитори. Комбинираните храни с високо съдържание на фибри са  изключително полезни. Ако обаче от тях има натрупване в организма, те  могат да затруднят усвояването на някои лекарства, като например парацетамола, който е особено популярен в сезона на настинките и грипа, както и на дигоксина. Фитинът в растителните продукти, който присъства и в някои хранителни добавки възпрепятства  усвояването на калия  в организма. Малко известно е, че чесънът дори да е в добавка, предпазва черния дроб от неблагоприятното въздействие на нстероидните противовъзпалителни, към които се числи и парацетамола. Като се има предвид, че той е и природна защита срещу вирусите и бактериите, в сезона на грипа той се явява истински съюзник.

Независимо, че се продават като хранителни добавки, в някои от тях има активни вещества, както при лекарствата. Най-често това са такива за бързо сваляне на килограми или за полова мощ. Обикновено те се продават по интернет. Преди няколко години такъв беше случаят с популярна китайска хранителна добавка за отслабване, в която беше открито забраненото в Европейския съюз вещество сибутрамин, което подтиска центрове в мозъка и довежда до тежки депресии и нервни разстройства. Освен това, има лекарства, които съдържат мелатонин, но той е наличен и в някои хранителни добавки.

Противно на широко ширещото се виждане науката е доказала, че приемането на антибиотик с мляко е вредно.

Немалко храни, за които до неотдавна традиционно се смяташе, че подпомагат действието на медкаментите също се оказва, че вредят.

По начало повечето антибиотици се усвояват по-добре, когато се приемат на гладно. Между приема им и млякото и млечните продукти трябва да има поне два – три часа разлика. В противен случай те образуват неразтворими комплекси, които почти не се усвояват.

Нестероидните противовъзпалителни средства обаче, както и кортикостероидните препарати имат дразнещ ефект върху лигавицата на стомашно-чревния тракт и е препоръчително да се приемат с храна или мляко.

Киселините и основите са несъвместими в човешкия организъм. Високото pH в стомаха (причинено от „алкални“ храни или антиацидни средства) намалява резорбцията на препарати, които са слаби киселини, като аспирин, например.

При лечение с антидепресанти от групата на инхибиторите не бива да се консумират пушени меса, банани, соев сос, тофу, ферментирали храни и напитки, каквито са сирената, виното и бирата. Причината е, че те намаляват разграждането на тирамина. В резултат могат да последват хипертонични кризи и дори инсулт.

Антикоагуланти са храните, богати на витамин К, като авокадо, брюкселско зеле, броколи и зеле. Те увеличават кръвосъсирването. Рибеното масло е слаб антикоагулант, а чесънът усилва антиагрегантното действие на аспирина.

ACE-инхибиторите, които са от често предписваните лекарства, повишава нивата на калция в организма.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.