С настъпване на пролетта алергиите зачестяват. Те възникват, когато имунната ни система реагира остро на контакт с определени субстанции от заобикалящата ни среда.

Съществуват множеството алергии - към храни, към лекарства, към фактори от околната среда.

„Сезонната алергия е генетично заболяване на имунната система. Преди да помислите за лекарства е особено важно да посрещнете сезона на алергиите със здравословна диета.” Това казва Майк Трингейл, вицепрезидент на американската Фондация за борба с астмата и алергиите, цитиран от сп. Time.

Ако алергенът попадне в носната лигавица или бронхите, той причинява алергична хрема или бронхиална астма, а когато направи контакт с кожата, се получават дерматити, обриви, екземи.

Ето кои са храните, които облекчават пролетните алергии:

Ядки

Те са добър избор заради високото съдържание на магнезий и витамин Е. Магнезият облекчава пристъпите на астма, като разтваря бронхите и отпуска дихателните мускули, а витамин Е повишава имунитета и защитава организма от свободните радикали, причиняващи възпаления и увреждане на тъканите.

Ябълки

Изследвания показват, че хората, които редовно консумират ябълки, са подложени на по-малък риск от алергии и астма. Те са богати на кварцитин – флавоноид с противовъзпалителни свойства. Количеството му е най-голямо в кората им. В нея е високо и съдържанието на полифеноли – още един тип антиоксиданти.

Риба

Мастните киселини Омега-3, съдържащи се в морските храни, имат естествено противовъзпалително действие и повишават имунната защита. Според д-р Уилям Сиърс, автор на книгата „Ефектът Омега-3”, най-доброто лекарство за сезонните алергии е редовната консумация на риба.

Червено грозде

Кожата му е богата на антиоксиданти и ресвератрол – съставка с противовъзпалително действие. Лозовите листа също имат свойството да облекчават възпаленията.

Домати

Те съдържат голямо количество витамин С, повишават имунитета и облекчават отоците. Съдържат антиоксиданта ликопен. Учени от университета в Тел Авив са установили, че 30 милиграма от него на ден повишава с 45% защитата на организма срещу астматични пристъпи.

Патладжаните, краставиците и грахът също са сред препоръчваните зеленчуци. Богати на антиоксиданти са горските плодове, бобовите растения и картофите.

Източник: dariknews.bg

По темата: алергия
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Обясниха защо коронавирусът поразява и млади

Коронавирусът засяга най-силно възрастните хора и тези с хронични заболявания, но сред жертвите на вируса също има здрави и млади хора. Експертите се опитват да разберат защо умират и здрави хора, пише "Гардиън".

Вижте как да не трупаме килограми в изолацията

Британски медик от Оксфордския университет препоръчва да заменим продуктите с по-ниско калорични и да обръщаме повече внимание на сигналите на тялото, за да избегнем натрупването на излишни килограми по време на изолацията заради коронавируса, съобщи в. "Сън", цитиран от БТА.

Гърци откриха маркер, показващ отрано кой би имал нужда от интубиране заради коронавируса

Силно оръжие в борбата срещу епидемията от новия коронавирус в света е установила група гръцки учени, съобщи гръцката телевизия Скай. Според информацията откритието дава една от най-големите надежди за прекъсване на смъртоносното развитие на Ковид-19.
Откритието е дело на Гръцката група за изследване на сепсиса начело с професора - инфекционист от Атинския университет Евангелос Ямарелос.
Гръцките учени са открили ролята на един биоиндикатор, който се установява с просто кръвно изследване на пациентите още от първия ден на приемането им в болница. Този индикатор позволява още в началния, лек етап на заболяването, да бъдат установени онези пациенти, които е вероятно да имат неблагоприятен ход на болестта и да се наложи да бъдат интубирани.