Носливостта на кокошката се определя от времето за образуване на яйцето в нея. Ако тя образува яйце за по-малко от 24 часа, кокошката снася по едно яйце на ден.

Когато за образуването на яйце са нужни повече от 24 часа, кокошката снася с прекъсване, защото по правило в следобедните часове не се наблюдава овулация при пернатите.

Серии


Големината на сериите е индивидуална за всяка една кокошка, като тези серии имат и сезонен характер. През есента сериите стават по-къси, а интервалите - по-дълги.
Най-висока носливост се наблюдава при кокошки, при които овулацията протича равномерно, тъй като от нея зависят всички процеси по образуване на яйце. Важно е да се знае, че светлината стимулира овулацията, а тъмнината я задържа.

Носливостта при кокошките зависи също от дневната температура, като високата температура или твърде ниската температура на околната среда намаляват скоростта на овулацията, а прохладната - я стимулира. Обикновено през зимата до пролетта (от 1 ноември до 1 март) кокошките престават да носят, защото влизат в  зимна пауза.
Кокошките вероятно са най-популярните птици сред фермерите – едни ги гледат за месо, а други заради  яйцата. Именно последните веднага стават неспокойни, ако усетят, че птиците са започнали да снасят по-рядко, и започват се питат как да отстранят проблема, че и да не допускат да се повтори в бъдеще.

Учените

За избягване на разреждането в снасянето на яйца стопаните могат да се придържат към следния режим на хранене. Първото се прави веднага след събуждането. За закуска както влажни смеси от варени картофи и смляно зърно, така и кухненски отпадъци със сол или счукано зърно със стрити на прах яйчни черупки. Вечерното хранене се извършва час преди птиците да се настанят за спане от цели зърна.

Мая

Яйцата са с високо качество и много, ако храната им съдържа протеини, въглехидрати, мазнини, минерални соли и витамини.

Препоръчва се също така тя да бъде приготвяна предварително с използване на методите на ферментация, стриване и покълване. За ферментацията в дажбите за вечерта се добавя разтворена мая, която трябва да престои 7 часа, а покълването се прилага спрямо зърната на пшеницата, овеса или ечемика.

Тревите

Едно от най- старите и изпитани храни, които дават силни, здрави жълтъци са тревите, наскубани от двора. Една от тях е щирът. Доскоро той се смяташе за досаден плевел, но храненето с него дава силни и здрави яйца. Също така копривата особено в ранна пролет дава много сила и енергия на птиците. От нея те черпят желязо и това се отразява на носливостта и цвета на жълтъка на яйцата. Копривата се дава и за силна имунна система на птиците.

Араукана е породата сървайвър

Породата „Араукана“ се слави с голяма издръжливост. Те са известни с това, че снасят синьозелени яйца, които са изключително здравословни. Една от отличителните характеристики за тези птици е, че се приспособяват по-лесно към промените в околната среда. Могат да оцелеят в условия, при които други породи ще се разболеят или загинат. Смята се, че името на кокошките идва от индианското племе Араукан. То отглеждало такива птици още преди откриването на Америка от европейците.

 

Едно от първите сведения за кокошки, снасящи сини яйца, е от 1526 година. Те били описани от испанския генерал и натуралист Кабот. За кокошки, които снасяли синьо-зелени яйца, споменават даже и холандските пирати, нападащи испанските кораби. През 1880 г. кокошките Араукана били разпространени в Аржентина, Бразилия, Парагвай и Уругвай. Аристократичните дами ги развъждали като екзотични домашни любимци.

Необичайните яйца са от екзотичен вид мексикански кокошки Араукана, които са рядкост в България. Големи са колкото нормалните кокоши яйца и имат същата здравина на черупката и същите вкусови качества. Твърди се, че са изключително здравословни поради това, че имат ниско съдържание на холестерол.

 

Снасят малко по-рядко от другите кокошки – на два-три дена веднъж, около 100-150 яйца годишно. Цветът на черупката на яйцата не зависи от храната на птиците, а се дължи на пигмент в самия им организъм.

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Половината от прасковените градини в страната са в Сливенско

Земеделието е произвело 32 млрд. лева

Половината от прасковените градини в страната са в Сливенско

За четири години от 2014-2018 г. земеделският отрасъл е произвел продукция, възлизаща на 32 млиарда лева, като годишно сумите са между 7,8 - 8,5 млрд. лв.

 130 хил.  земеделци работят без субсидии

6 фермери вземат 80% от европомощите

130 хил. земеделци работят без субсидии

6 фермери са взели над 80% от субсидиите, които са влезли в България през 2017 г.
За тази диспропорция напомни още веднъж анализът на Селскостопанска академия - ССА.

Кучета надушват болести по цитрусите

Специалисти обучиха кучета детективи да подушват в ранен стадий болест по насаждения с лимони, портокали и грейпфрути, предава Асошиейтед прес.