0

А ко начинаещ пчелар иска да има мед другата година, то трябва да храни младите пчелни семейства с качествена храна тази есен и зима.

Ако начинаещ пчелар иска да има мед другата година, то трябва да храни младите пчелни семейства с качествена храна тази есен и зима.

Най-добре е това да бъде предимно мед. Това обясни младият фермер Теодор Пушкаров по време на обучение за начинаещи в занаята ромски семейства от село Джурово, Правешко.

Постоянно

Теодор Пушкаров има биопчелин в село Меляне в Западен Балкан, от дете се занимава с пчеларство и доходите му са единствено от тази дейност. Той каза, че именно медът осигурява необходимите вещества на младите пчели. Когато те са млади, трябва да се хранят постоянно, за да станат силни за другата година и да могат да правят мед, добави той.

Първо жилят

Също така трябва да си наясно, че след първата година ще разбереш дали наистина искаш да се занимаваш с пчеларство или не. Правило номер едно за стартиращия пчелар е да си упорит. Да не се отказваш лесно, защото обикновено още първия път си нажилен от насекомите и ако не си настоятелен, ще се уплашиш и можеш да се откажеш. Въобще, когато започваш да подготвяш кошерите, трябва да имаш нагласа, че няма да ти се разминат ужилванията. Това трябва да знае всеки един, който иска да си купи кошер и да стартира. Ако издържиш на острите боцкания след една година, ако си готов да нахраниш първо пчелите, а не да търсиш печалба на всяка цена, то това означава, че от теб може да излезе стопанин с кошери.

Вина

Теодор Пушкаров обясни, че пчелите умират, а не изчезват, като основната причина за това са пръсканията и неадекватните грижи на стопаните. Единственият реален проблем за пчелите са пръсканията, от които те умират. Има грешка на пчеларя, затова пчелите са избягали, а не ей така събуждаш се и кошерът празен, убеден е той. Последните години много се спекулира с празния кошер. За това в някаква степен имат вина и програмите, които финансират такива дейности. До вчера си бил машинен инженер, появява се програма за млад фермер с 50 хил. лв. Ти кандидатстваш за пчелин, въпреки че не можеш да различиш пчела от оса. Така се оказва, че на следващата година пчелите ти са измрели, защото въобще не си наясно как да се грижиш за тях. В същото време си обвързан със средства и ти се чудиш какво да измислиш пред проверяващите. Така се появяват митовете за празни кошери, 5 G, синдроми и какво ли не, разкри част от тайните на пчеларите той.

Спасяваш

Според него, ако пчелинът е в Добрич или Плевен, пръсканията няма да спрат, но стопанинът може да помогне на насекомите да оцелеят. Просто трябва да се подхранват по-често. Вярно е, че ти няма да изкараш пари, но ще си спасиш семействата. Най-добрата помощ е честата смяна на питите с мед в кошера, препоръча той. Според него е мит, че шафранът е медоносно растение. Що се отнася до липите като паша, само пет липи не стигат, трябва да са 500 наоколо, за да извадиш мед.

Деца се грижат за кошери

Семейства от ромски произход в село Джурово стартираха бизнес с кошери и шафран. Как да се грижат за пчелите, да вадят мед, да правят рамки ги учи Теодор Пушкаров. Обученията са по проект на фондация „Биоселена“ с международна компания в столицата. Проектът предоставя на начинаещите обучение и оборудване – общо 6 кошера, луковици и инструменти. Очаква се те да размножат пчелните семейства, да увеличат насажденията с шафран и постепенно да се самоиздържат, разказа Елисавета Пъндева. Тя добави, че ще продължат да дават съвети на начинаещите стопани дори и след приключване на проекта през януари. Също така ще им помогнат в избора на собствени марки, както и при реализация на меда другата година.