Пиарката Соня Колтуклиева, станала скандално известна с това, че е получавала пари на ръка от банкера беглец Цветан Василев, се е преквалифицирала в експерт по гражданската конфискация.

В последните дни тя проявява завидна активност по темата, а от препратките във Фейсбук става ясно благосклонното й отношение към шефа на ВКС Лозан Панов, който се опита с тълкувателно решение да блокира работата на т. нар. комисия „Антикорупция“ (КПКОНПИ). Това пък се случи, след като стана ясно, че на свой ред той е проверяван от въпросната комисия за укрити данъци.

Вместо като магистрат Панов да осъди безапелационно порочната практика за ощетяване на хазната, той предпочете да „удари” КПКОНПИ с решение, което беше на път да блокира работата на комисията. Тълкувателното решение всъщност не беше нищо друго, освен опит да се защити незаконното имане на олигарсите. Парламентът обаче стопира това със спешни поправки в антикорупционния закон, което извади от равновесие медиите на задкулисието и техните ментори.

Този момент използва и Колтуклиева

за да се сближи с председателя на ВКС, който се ползва с благоразположението на кръга „Капитал“. Допирните точки на Колтуклиева и Панов засега са само в частта за укритите доходи. За разлика от пиарката обаче магистратът не е сред хранениците на БГ Мадоф Цветан Василев, макар че и последният щеше да се облагодетелства от блокирането на делото за престъпното му имане.

През 2017 г. стана ясно, че повратливата пиарка се е облажила и от изтърбушената от БГ Мадоф Цветан Василев Корпоративна търговска банка (КТБ). Тя е сред обслужващия го журналистически персонал, към който спадат още шефът на „Фрогнюз“ - агентът Академик от ДС Огнян Стефанов, и блогърът Мирослав Иванов, както и Люба Кулезич, на която банкерът беглец си поръчваше интервюта. Според прокуратурата през периода 2010 -2011 година Колтуклиева е получила 90 000 лева от Цветан Василев, но не ги е декларирала пред НАП и не е платила данъците върху получената сума.

По думите на Бисер Лазов, който е основният свидетел на държавното обвинение по мегаделото за източването на трезора, който разказва от първо лице как е действал моделът „КТБ”, лично банкерът му е

разпоредил да изплати сумата на Колтуклиева.

Той уточни, че това е била обичайна практика, а парите са били взимани от касата на фалиралата през 2014 година КТБ. Всяка сутрин Василев разпореждал на подчинените си, ако трябва да се изплащат на някого определени суми, като изрично е посочвал дали трябва да е кеш или по друг начин. В случая на Колтуклиева една сутрин Василев се обадил на Лазов и му казал, че ще му се обади една жена с името Колтуклиева, на която трябва да плати в продължение на няколко месеца сумата, която е наредил Василев, уточни Лазов. Хонорарите за пиарката са вземани от касата на ул. "Дебър", където се намираше кабинетът на Василев и където се намира и популярната покрай мегаделото „КТБ“ фирма - инвестиционен посредник "Фина-С" АД. На същия адрес е имало регистрирани още 200 фирми, всички свързани с Василев. Общото между тях било, че са извършвали стопанската дейност, която КТБ не е можела да извършва. Тоест те са реализирали алтернативни проекти на Цветан Василев.

Въпросната сутрин Лазов се е видял с Колтуклиева, като първоначално е трябвало да има предварителен договор, но такъв не е подписан. Той предполага, че дадените от него пари са били за пиар услуги. Пред магистратите Лазов обаче обясни, че работата му не е била да се интересува от причината за даване на парите, а само да осъществи разпореждането на Василев и вечерта да му се отчете. Той вземал парите от касата на ул. "Дебър" и оставял бележка, на която те му се завеждат на него до момента, в който се вижда с Колтуклиева, тя според него и прокуратурата подписва документ, с който Лазов се връща в касата и парите вече не се водят на негово име.

Съдът я разобличи, че е вземала пари от КТБ

Журналистката със спорна репутация Соня Колтуклиева се е облажила с 90 000 лева от БГ Мадоф. Това стана ясно и по време на последното заседание на Софийския градски съд по делото срещу Колтуклиева за укриване на данъци. В деня на делото „Фрогнюз“ на агента от ДС Академик Огнян Стефанов изманипулира информацията от съда, като написа, че Колтуклиева не била взимала пари от КТБ, същото се опита да направи и самата Колтуклиева, като отрече да е прибирала пари от Василев. Цялата скандална схема обаче лъсна наяве, след като някогашната дясна ръка на Василев Бисер Лазов разказа подробностите пред съда. Бившият главен счетоводител на финансовата къща на мустакатия аферист „Фина С“ обясни, че парите, които Колтуклиева е получила, са именно от активите на КТБ. Лазов разкри, че Цветан Василев лично му наредил да изплаща месечно по 10 000 лева на журналистката. Парите били преведени на няколко транша. „Да се осигурят в брой, месечно, докато аз ти кажа“, наредил Василев на Лазов. Служителят изпълнявал стриктно нареждането. Лазов обясни пред съда, че първоначално Колтуклиева представила проект на договор, но той не бил одобрен от юристите на банкера беглец. След което Василев наредил да се плаща кеш на журналистката. За плащанията обаче се изготвяли стриктни разписки.

„Нито една стотинка от патримониума на Цветан Василев не е излизала без санкция и без това да е отразено“, каза Лазов. Той разказа още, че Василев поставял задачите сутрин - на кого какви пари следва да бъдат връчени. Финансовите операции стриктно се отбелязвали на екселска таблица. В края на деня се правела ревизия на касата. „Има липси в КТБ, във „Фина С“ няма липси“, отсече Лазов в отговор на въпрос на защитата на Колтуклиева. Той поясни, че въпросното дружество няма общо с даването на пари на журналистката, а пачките идвали от касата на банката.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Костов създаде трезора-пирамида, БГ Мадоф го източи и още ограбва „Дунарит“ и „Сана Спайс хотели“

5 години след аферата "КТБ": Цветан Василев се крие в охолство с 5 млрд. лева в джобовете

Костов създаде трезора-пирамида, БГ Мадоф го източи и още ограбва „Дунарит“ и „Сана Спайс хотели“

Пет години след най-големия грабеж в най-новата ни история - фалита на пирамидата КТБ, банкерът беглец Цветан Василев продължава да държи в джобовете си между 5 и 6 млрд.

Основният свидетел Бисер Лазов разкри: Агент Академик бил ятак на БГ Мадоф

Агент Академик от ДС Огнян Стефанов и обвиняемият за пране на пари адвокат Лазар Карадалиев са получили над 1,2 млн. лева, за да измъкнат от наказателно преследване банкера беглец Цветан Василев дни преди фалита на КТБ през 2014 г. Това разкри в спецсъда основният свидетел по делото за аферата с източването на милиарди от банката Бисер Лазов.