Храм обучава църковни певци по Zoom

На 16 септември тръгва курсът по божествените химни

Храм обучава църковни певци по Zoom

Преподаваме дистанционно и на желаещи от чужбина, казва Никола Антонов

С тържествен водосвет на 16 септември започва курсът по византийско, или както още се нарича източноцърковно пеене в столичния храм „Рождество Христово“ в кв. „Младост-3“. Той ще се води и онлайн в платформата Зум (Zoom) заради многото желаещи, съобщи пред „Телеграф“ преподавателят и църковен псалт Никола Антонов.

Той е един от най-добрите изпълнители на древните божествени химни у нас, завършил е тази специалност в консерваторията в Атина.

Епидемия

„Водя подобни курсове от 2016 г. в различни столични храмове, а също и в Богословския факултет. Още от самото начало започнах да правя това и онлайн, тъй като има много желаещи да изучават тънкостите на древното пеене не само от провинцията, а и от чужбина. Така че ковид епидемията беше така да се каже принудителен стимул да продължа да развивам виртуалното обучение. Досега съм водил курсовете на доброволни начала и безплатно, но поддържането на онлайн платформата е свързано с разходи и бях принуден да въведа такса“, обясни певецът. По думите му участието в курса е 40 лева, или 20 евро на месец.

Програма

Програмата на този етап е предназначена за хора, които продължават досегашното си обучение и имат вече определено равнище на знания и овладян репертоар. Обмисля се обаче и възможността да бъдат допускани и напълно начинаещи, но в този случай ще се разчита изключително на личната им мотивация и способността за самообучение с помощта на мултимедийни материали. Предвиждат се още дистанционни срещи с изтъкнати майстори и изследователи на византийската музика. Целта на заниманията е да разглеждат както теоретични теми, така и да се изучава класически репертоар за нашата традиция. Това щяло да помогне на курсистите да навлязат в тънкостите на източното пеене и после да бъдат полезни на клира в своите храмове в градове и села.

Варианти

Школовката е в два варианта - присъствен и дистанционен. Присъствените занимания ще се провеждат комбинирано и в платформата „Зум“, което ще позволи активно участие на хора извън София и страната. Ако епидемиологичната обстановка у нас се усложни и се въведат по-строги ограничения, курсът може да премине изцяло онлайн, съобщават още организаторите. Заниманията ще се провеждат всеки четвъртък от 18:30 ч. Те ще приключат на 30 юни 2022 г.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.