Хоумофисът - моята нова работна крепост
4

Хоумофисът - моята нова работна крепост

Столът и масата са най-важни за удобството при извършването на служебни задължения у дома

Да хванем лаптопа и да отмятаме служебни задачи у дома - тази практика е сравнително широкоразпространена у нас. Ако традиционно ни се налага обаче да разпратим едва няколко мейла или да напишем текст от вкъщи, то извънредното положение измести целия ни работен процес в тази наша крепост, която наричаме дом.

А прекарването на 8 часа пред компютъра на дивана или кухненския стол могат да доведат до убийствени болки, схващания, хернии на гръбначния стълб и т.н. „Много проблеми могат да се причинят от неправилното организиране на хоумофиса. Дори самото свиване на гърдите, на гръдния кош, когато човек се отпуска и хлътва в стола сиу също пък води до бърза умора. Тогава той не е толкова работоспособен поради ограничаването притока на кислород“, обясни пред „Монитор“ експертът в офис оборудването и ергономията Радостин Кирилов.

Най-важното,

на което трябва да обърнем внимание, когато се готвим да прекараме следващите поне 5 седмици в хоумофис, е столът. Причината - на него ще прекарваме голяма част от ежедневието си, докато работим у дома, и той трябва да ни позволява да се движим свободно. Нещо повече - в средите сравняват стола, на който седим, докато работим, с матрака в спалнята, предвид, че средно прекарваме до около 8 часа и на двете. В същото време един и същи тип стол или матрак може да бъде усетен по различен начин в зависимост от физическите параметри на този, който го използва.

„Докато офис столът е подвижен и има движение обикновено в облегалката назад, кухненският има само един ъгъл на облегалката и няма мърдане от него, липсва движение. Най-общо казано, столът трябва да има хубава лумбална опора, да има удобна седалка, съобразена с физическите параметри - тоест да няма ръбове, които човек да усеща и да го притесняват. Столът трябва да дава нужната свобода на краката, особено на подбедриците. Подлакътниците също е добре да бъдат подвижни във височина, най-вече да може да се регулира правилно опората за лактите. И да може да си изпъват ръцете, да не стоят те винаги свити. Желателно е, ако може, да има опора и за главата, защото когато човек работи в отпуснато назад положение, теглото му се разпределя по-равномерно и не пада вертикално върху гръбначния стълб, който много често бива отпуснат“, добавя Кирилов. Уточнява обаче, че

онлайн пазаруването на оборудване за хоумофиса

и по-конкретно на стола, може да крие доста подводни камъни, тъй като артикулът няма как реално да бъде изпробван. В този случай съветът е хората да потърсят консултация по телефона или отново през интернет. Добър гъдел за хората, които държат на комфорта, докато работят вкъщи или предпочитат да не се запасяват с офис стол, е 3D табуретка, с която човек да може да разнообрази седенето върху кухненския си стол. „Препоръчвам я, защото при нея мускулите на гърба и долните крайници се активизират и това позволява човек да се възстанови от непрекъснатото седене“, казва експертът.

И ако хората, които традиционно нямат навика да пренасят службата си у дома, надали предварително биха били подготвени с офис стол, то за масата се оказва, че има решение и с „подръчни материали“.

Кухненската маса се оказва добър вариант за хоумофиса

„По-удобни са от старите ученически бюра с чекмедже и място за стол. Кухненските маси обикновено са малко по-високи от тях, което позволява на човека да не се прегърбва, докато работи. И краката му не страдат толкова много“, уточнява Кирилов. За тези, които все пак не искат да поемат рискове и могат да си позволят да инвестират и в такъв артикул, се препоръчват масите, които могат да бъдат регулирани на височина. Кирилов обяснява, че те рядко могат да бъдат мултифункционални и да послужат за други нужди за дома. А причината отново се крие във височината. Друг трик, с който могат да си послужат хората, пък е използването на механизми с газови амортисьори, които повдигат плота на масата под даден ъгъл. Това, от своя страна, улеснява работата както от офис стола, така дори и от дивана. „Това обаче е компромисно решение“, категоричен е експертът, като обяснява, че в тези случаи масите следва да се направят по поръчка, което би било инвестиция по-скоро в дългосрочен план.

Светлината е друг много важен компонент при хоумофиса

В най-добрия случай следва да използваме естествена светлина. Когато тя не достига достатъчно до работното ни място у дома обаче е добре да се запасим с лампи с бяла към синя светлина, тъй като те се доближават най-много до нея. „Това ни позволява да бъдем нащрек, докато работим, и да се настроим. На практика тялото е в положение на стрес през деня, докато е в работен режим, и не е хубаво да ни се спи вкъщи пред компютъра“, смята Кирилов. Вечерта вече човек може да изключи работното осветление и да заложи на по-жълт нюанс, за да успее да отпочине.

Встрани от основните артикули за хоумофиса всеки човек е хубаво да обособи къта си за работа според собствения си вкус. Да постави картина, която му харесва, на стената, към която се взира, докато е на служба, да съобрази цветовете и т.н. Изолирането на едно място конкретно за работа пък е добър начин за справяне с разсейването, до което обикновено води работата у дома.

Близо двойно увеличение в търсенето на оборудване за хоумофис от страна на физически лица наблюдава Радостин Кирилов, който е управител и съдружник в компанията ChairPro. „Извънредното положение свари много хора неподготвени за работа от вкъщи. Традиционно болшинството от нас не стоят много у дома, а компютърът го използват за развлечение“, отбелязва той.

 

ЗДРАВ ДУХ, ЗДРАВО ТЯЛО

Раздвижваме се на всеки час

Освен с добро оборудване схващанията и болките след дълъг работен ден, макар и у дома, могат да се преборят с по-голямо раздвижване. На всеки 40 минути до час е добре да станем от стола, за да направим упражнения или да се разходим из апартамента. В противен случай, обясняват специалистите, рискуваме да пренебрегнем евентуални проблеми, докато сме улисани в работата. Така впоследствие болките ще се върнат с нова и по-голяма сила.

„Макар че обикновено водят и до разконцентрация, децата могат много да помогнат за това раздвижване. Поиграйте си с тях, това отново е вид упражнение. Наблюдавам много клипове на хоумофис тематика и много хора тренират с наследниците си вкъщи. Тичат и все едно и те са се превърнали в деца. Смятам, че от такова движение има нужда, макар и да изглежда малко глупаво в определени моменти. Със сигурност децата го оценяват“, обяснява още Кирилов.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.