Хотелите с уникален код за регистрация

Хотелите с уникален код за регистрация

Общините ще очертават зоните за развлечения в курортите

Местата за настаняване у нас вече ще работят с уникален идентификационен код, чрез който ще се постигне индивидуализация на туристическите обекти в страната. Кодът ще се генерира посредством Националния туристически регистър, с което вписването в него ще става и по-лесно, стана ясно след приет от правителството съвет Законопроект за изменение и допълнение на Закона за туризма (ЗТ).

В документа се предвиждат множество промени, които целят по-добра регулация на туристическия сектор, както и повишаване качеството на предлаганите услуги в родните курорти. С измененията се предлага и възможност за създаване на

функционални зони в националните курорти

за продуктово зониране. Така туристите, търсещи шумни партита няма да пречат на тези, които желаят по-спокойна почивка. Разделението ще става посредством наредби, приети от общинския съвет, в чиято територия попада и въпросният национален курорт. Освен това, с измененията ресорният министър Николина Ангелкова успя да оптимизира регистрацията на туроператори и туристически агенти като се облекчи редът за издаване на временни удостоверения и се намалиха сроковете за разглеждане на документи.

С промените в закона ще се създаде и нов регистър за туристическите забележителности, фестивали и събития, които имат високи степен на привлекателност за туристите. Това обаче ще включва и повече

задължения за собствениците на забележителности,

които ще трябва да предприемат необходимите мерки за запазването им. Редът, както и условията да се впише даден фестивал или събитие в регистъра ще се уреди с наредба.

Учителите по ски в българските училища вече няма да се явяват на изпит в министерството на туризма. Вместо това ски училищата ще упражняват дейността си чрез лица, притежаващи професионална правоспособност и квалификация (спортно-педагогическа кадри) за обучение по зимни спортове. Не на последно място, задачите и функциите на органите за управление на сектора на местно ниво ще бъдат допълнение като се предвиждат нови изисквания за програмата за развитие на туризма. Глобите за повторно нарушение на правилата пък се увеличават с цел нарушителите да бъдат спрени, уточняват от правителствената пресслужба.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.