Хотелиери: Подкрепата за туризма е недостатъчна, нужна е нова мярка за помощ

Хотелиери: Подкрепата за туризма е недостатъчна, нужна е нова мярка за помощ

Мерките и процедурите за отпускане на финансиране, осигуряване на ликвидност, средствата за разплащане с клиентите и запазването на персонала не са достатъчно ефективни и се бавят, гласи публикация на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

Средствата по мярката 60/40 не само че се изплащат с голямо забавяне, но и от нея не могат да се възползват всички представители на сектора. Работодателите не могат да получат такава за лица, които са управители на ЕООД,  служители, назначени на договор за управление и контрол, а също и за персонала на трудов договор, който е използвал болничен през съответния месец. Освен това средствата, от които може да се възползва туристическият сектор, се изплащат с месеци забавяне, а към момента все още има дължими суми за септември и октомври. 

Същото се отнася и за мярката 80/20. От обхвата на помощта са изключени работниците, които решат да напуснат, докато тече мярката. В такъв случай, всички заплатени до момента суми към съответния работник се връщат обратно на държавата, независимо, че собствениците не могат да задържат насила персонала си и до момента на напускането са плащали съвестно и в срок дължимите възнаграждения. Средствата по тази мярка се изплащат с още по-голямо забавяне.  

Над 3000 компании от различни браншове, включително и от туристическия сектор, все още се водят с необработени документи по процедурата за подкрепа на микро и малки предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19. Кандидатстването за помощта в размер от 3000 до 10 000 лв. за фирма бе за месеците май и юли 2020 г., като средствата бяха разплатени на по-голямата част от подалите документи фирми. 

По процедурата за подкрепа на средни предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19“, в която помощта е от 50 000 лв. до 150 000 лв. на фирма, все още няма подписани договори с туристически компании. Срокът за прием на документи бе 23 август 2020 г. Макар при пускането на програмата да бе анонсирано, че парите ще се отпускат авансово, за да се подпомогнат навреме засегнатите от кризата отрасли, впоследствие стана ясно, че първо трябва да се внесат отчетите на фирмите, което отнема време. 

По процедурата за оборотен капитал на малки и средни предприятия, засегнати от временните противоепидемични мерки, към момента са получили помощ 3158 фирми или под половината от кандидатствалите компании. Разплатени са близо 31 млн. лв. от общо предвидените 156 млн. лв. Обещаната процедура за подкрепа за малки предприятия с оборот над 500 000 лв. пък все още не е стартирала. 

Именно заради това от БХРА предлагат да бъде изготвена изцяло нова мярка за помощ целево за хотелиерският сектор. Председателят на БХРА Георги Щерев настоя по време на Консултативния съвет към министъра на туризма за специална процедура за подкрепа, при която

всеки хотелиер да получи 30 на сто от спада на приходите за съответния период.

Така ако оборотът му е бил 100 000 лева през 2019 г., за същия период на 2020 г. - вече е 60 000 лева, тогава държавата да го подпомогне с 30 на сто от спада в размер на 40 000 лева (тоест с обезщетение в размер на 12 000 лв). По този начин според БХРА обезщетенията ще са справедливи.  

"Държавата трябва да намери начин и да гарантира пред банките рисковете в туристическия сектор, така че да се отпуши процесът по разсрочване на кредити, за осигуряване на оборотни средства и за потребителски заем за заетите в туристическия сектор, в това число и за персонала", подчерта Щерев. Той припомни, че едногодишният мораториум изтича и без ново отлагане на връщането на кредитите и осигуряване на оборотни средства за стартиране на летния сезон - голяма част от хотелиерите може и да не оцелеят. До момента са проведени поредица от срещи с финансови институции и представители на властта за решаване на проблемите с кредитирането, но досега не са предприети никакви стъпки в тази посока.

Изключително важно е и да се осигурят потребителски кредити за служителите в туризма. По време на Консултативния съвет по туризма председателят на БХРА изтъкна, че са необходими и специални мерки за подпомагане на сезонните работници.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.