Хотелиери настояват за повторно разсрочване на кредитите

Хотелиери настояват за повторно разсрочване на кредитите

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) настоява за спешна среща под егидата на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова с финансовите институции с отношение към кредитирането на туристическия бранш. Това е един от най-сериозните проблеми пред бъдещето на бранша в началото на летния сезон, показват  сигнали на членове на организацията, гласи писмо на председателя на БХРА Георги Щерев до ресорния туристически министър.

Въпреки препоръките на Европейската централна банка, в момента банките у нас не отпускат нови заеми за туристическия сектор, а старите кредити са разсрочени за срок от максимум 1 година, която изтича през пролетта за повечето хотелиери. Според анализите на световни експерти обаче

кризата в туризма ще продължи минимум 4-5 години,

а възстановяването на сектора ще започне едва през 2023 г. От БХРА подчертават, че голяма част от хотелската база е построена и реконструирана с кредити. Заради епидемията банковите заеми са разсрочени за период от 6 месеца до 1 година като при втората вълна от края на есента се прие мораториумът да е до 31 март 2021 г.

„Това е изключително недостатъчно, имайки предвид факта, че през изминалата година не е имало никакъв туристически бизнес и на практика хотелиерите нямат приходи, с които да погасяват задълженията си.“, обясняват от организацията. Именно поради тази прична те предлагат

банките да предоговорят кредитите,

като се осигурят 5-годишни гратисни периоди,в които туризмът, а и самите фирми да се стабилизират.  През въпросния гратисен период пък би било добре кредитите да се обслужват според възможностите на всяка една от фирмите-кредитополучатели.

Другото предизвикателството, пред което е изправен бизнесът, е липсата на оборотни средства за подготовка на сезона поради липса на ранни записвания и плащания по тях. Затова и от БХРА искат финансовите институции да им предоставят

кредити за оборотни средства в размер до 500 000 евро.

Така те ще могат да се подготвят за  сезона и да  поемат разходите през първите 2-3 месеца, тъй като плащанията от туроператорите по предоставените услуги са масово договаряни със срок до 2 месеца след предоставяне на услугата.

От БХРА припомнят още, че за банките туристическият отрасъл е рисков и отказват да кредитират персонала, работещ в сектора - не му се предоставят потребителски кредити, заради което той се пренасочва към други икономически отрасли. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.