Хотелиери настояват за помощ при разсрочване на кредити

Хотелиери настояват за помощ при разсрочване на кредити

Хотелиерите от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) настояват за помощ при разговорите с Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) относно разсрочването на кредитите в туризма за срок от 5 години. Това гласи писмо на организацията до ХОТРЕК, чийто единствен пълноправен член за страната е БХРА.

Кризата, в която е туристическият сектор, е голяма, а перспективите са за труден предстоящ зимен сезон и не по-лек летен през 2021 година. Хотелите, заведения и останалите туристически субекти няма да успеят да оцелеят в безпрецедентната за нашия век криза в туризма без финансова помощ, която да им позволи да запазят служителите си и да преминат през бурята.”, пише още в писмото.

Въпреки проведените срещи с Асоциацията на банките в България все още не е намерено устойчиво решение, което да позволи на туристическият бизнес да преодолее трудната ситуация. Въпреки препоръките на ЕИБ, за момента банките у нас не отпускат нови заеми за бранша, а старите кредити са разсрочени за срок от максимум 1 година, която изтича през пролетта за повечето хотелиери. Според анализите на световни експерти обаче кризата в туризма ще продължи минимум 4-5 години, а възстановяването на сектора ще започне чак през 2022 г.

Финансовите институции също нямат полза от това хотели и ресторанти да имат затруднения, категорични са от БХРА. Всеки трети човек в ЕС преди кризата е бил зает в туризма, а за 2019 г. в България всяко четвърто ново работно място е било открито именно от сектора на гостоприемството. През последното десетилетие приносът на туризма в БВП на страната варира от 10 до 15 на сто. Неслучайно туризмът, транспортът и дигитализацията са трите основни приоритета, които според Европейската комисия задължително трябва да залегнат в националните планове за възстановяване и излизане от кризата.

“За съжаление, в Българският национален план туризмът е „забравен“, така че на бизнесът не му остава нищо друго освен да спасява сам себе си. Това обаче е невъзможно без удължаване срока на старите кредити и отпускане на ликвидни средства”, обобщават от БХРА.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.