0

К ултовият Хор на софийските момчета се включва в 30-ите юбилейни Дни на японската култура у нас. Зрителите ще могат да се насладят на концерта им утре, 24 октомври, от 19.00 ч. в голямата зала на Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“.

Култовият Хор на софийските момчета се включва в 30-ите юбилейни Дни на японската култура у нас. Зрителите ще могат да се насладят на концерта им утре, 24 октомври, от 19.00 ч. в голямата зала на Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“.

Изпълненията на състава са посветени на дългогодишните и плодотворни българо-японски отношения. Събитието е организирано с помощта на сдружение „Хор на софийските момчета“ и е с подкрепата на Посолството на Япония в България, а входът е свободен.

Специално за повода хорът ще представи и новия си компактдиск, издаден през 2019 г. – „Софийските момчета на Япония“, който съдържа и документални записи от тяхното концертно турне в Япония през 2015 г. Днес съставът е под ръководството на проф. д-р Адриана Благоева и с нейна подкрепа печели редица престижни награди с участията си в национални музикални форуми. Момчетата неведнъж са показвали таланта си и в чужбина с концерти и записи на многобройни песни. Впечатляващ факт е, че хорът изпълнява произведения в различни стилове и жанрове – от ХІV век до наши дни. Има издадени 11 самостоятелни компактдиска и участия в други 8 диска в колаборация с различни изпълнители.

Първият български момчешки хор е създаден през 1968 г. – Хорът на софийските момчета при читалище „Цар Борис - 1928“, като диригент оттогава до 1989 г. е Лиляна Тодорова. През 2018 г. хорът отпразнува 50 години от основаването си и изнесе 30-ия си коледен концерт, превърнал се в традиция за състава.

Дните на японската култура в България също за 30-а поредна година дават възможност на родната публика да се докосне до древното и съвременното лице на богатата японска култура.