Хормони в пилешкото докарват ранния пубертет

Хормони в пилешкото докарват ранния пубертет

Това предупреждава д-р Цонка Йорданова, специалист по детско-юношеска гинекология

- Д-р Йорданова, жените вече редовно ходят на профилактични гинекологични прегледи. Кога обаче майката трябва да заведе дъщеря си на детско-юношески гинеколог?

- Ако има проблем, трябва да се потърси специалист още в бебешка възраст, на няколкомесечна възраст.

- Какви гинекологични проблеми се срещат при бебетата?

- Много често срещани са вулвовагинитите. Това са тежки инфекции, които не са за пренебрегване. Те възникват в резултат на банални патогенни бактерии от рода на стафилококите, ешерихия коли, ентерококов фекалис. Те се предават по битово-контактен път. Много често заразата е от басейни. В края на лятото и началото на есента обикновено имам много такива случаи. Възможни са и гъбични инфекции. Инфектирането може да стане при неправилен тоалет, при забърсване и миене. Тежките възпаления са със смесена флора – гъбички и бактерии. При гноевидни изтичания от влагалището на момиченцето, секреция или зачервяване трябва да се потърси лекарска помощ. За да се проведе лечението адекватно, трябва да се направи микробиологичен анализ – взима се секрет, прави се посявка в хранителна среда и се определя вида на бактериите. Съответно се прави и антибиограма. По-нататък лечението се провежда съвместно с педиатъра, тъй като той наблюдава детето и е в течение на неговите предходни боледувания, какви лекарства е приемало и знае как ги понася. Важно е родителите да знаят, че микробиологичният анализ при детско-юношески гинеколог е безплатен, той се поема от Националната здравноосигурителна каса. Казвам това неслучайно, тъй като някои колеги отказват или искат пари, което е недопустимо. При тежки хронифицирали вулвовагинити се прилагат и локални лекарствени средства. Впрочем, като цяло хроничните случаи при децата и особено при бебетата никак не са малко. Ако те не се лекуват, могат да доведат до пълна обтурация, т.е. слепване на лабиите, което нарушава уринирането. Една такава инфекция на влагалището и вулвата при малките деца може да се качи и към пикочния мехур. В такива случаи детето получава болка и дискомфорт, напикаване. Памперсите определено имат отношение към този проблем, както и басейните. При по-големите деца, над една годинка, също често се срещат вулвовагинити. Родителите не им обръщат внимание, а децата също не казват. Затова, майките трябва да наблюдават дъщерите си. В последно време слепването на лабиите е често срещано сред бебетата до 1 годинка.

- Какви други проблеми се срещат сред децата?

- Наблюдава се твърде рано настъпващ пубертет и хормонални нарушения. Погрешно е мнението, че с настъпването на първата менструация цикълът се регулира след една – две – три години.

- След колко време се регулира цикълът?

- След шест месеца. Всяко едно негово закъснение трябва да подсети майката да заведе дъщеря си на гинеколог и да се направи видеозон или ехография. Освен това чести са и хормоналните проблеми.

- На какво се дължат зачестилите хормонални проблеми сред децата и подрастващите?

- Една от основните причини е начинът на хранене – генномодифицираните храни и най вече продуктите от промишленото животновъдство. Аз като лекар съм против пилешкото месо, колкото и да е смятано за диетично.

- Защо?

- Защото в смеските на пилетата се добавя растежен, естрогенен хормон, за да се превърнат за един месец от малки пухкави топченца в пилета за клане и консумация. Отделно се добавят и антибиотици пак по същите причини. Така за 30-ина дни новоизлюпеното пиле, тежащо няколко грама, наддава до килограм-килограм и половина и е готово за пазара. Хормоните, с които то е третирано, остават в кръвта, мускулатурата и месото. Когато ние консумираме пилешко месо, поглъщаме и тези неща. Вече има много научни статии, обясняващи причините на ранния пубертет точно с промишленото животновъдство и най вече с промишленото птицевъдство. Аз имам пациентка на 9 години, която вече е в пубертета, а друга – 7-годишна, вече с женско окосмяване. Обяснението е хормоналният дисбаланс, на който се дължи и затлъстяването. В такива случаи следва да се направи и ендокринологично изследване, което за децата също е безплатно.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.