Хората с увреждания сами си търсят архитекти за рампи (ТЕМАТА)

80 кандидатствали за помощни съоръжения, 18 получили отказ

Хората с увреждания сами си търсят архитекти за рампи (ТЕМАТА)

Липсващи строителни визи и други документи спъват изграждането им

Хората с увреждания, които искат да получат улеснен достъп до жилищата си, трябва сами да търсят архитект или проектант, който да изготви документите им за кандидатстване. Причината за това е разписана в Закона за устройство на територията, върху който стъпва Националната програма за достъпна жилищна среда и лична мобилност.

Именно през нея се финансират проектите, които осигуряват на нуждаещите се възможност да бъдат изградени инвалидни рампи, асансьори и други съоръжения за по-лесен достъп до дома им. Това обясни пред „Монитор“ зам.-социалният министър Адриана Стоименова.

До момента по програмата са подадени общо 80 проектни предложения. 18 общо са отказаните предложения по компонент 1 – достъпна жилищна среда, участващи за оценка са 62, а одобрени за финансиране са 49 подадени проектни предложения. По Компонент 2, осигуряващ безвъзмездна помощ

за приспособяване на лек автомобил

и провеждане на шофьорски курсове, са подадени 14 предложения, а финансирани са 7, поясни още зам. социалният министър.

Основната цел на програмата е изграждане на достъпна среда в съществуващи жилищни сгради и прилежащите им пространства за хора с увреждания и осигуряване на лична мобилност за тяхното социално приобщаване, като се отчитат и специфичните им потребности, обясни Стоименова.

Процедурата по одобрение за тази програма минава през няколко етапа. От Агенцията за социално подпомагане (АСП) удостоверяват, че лицето е човек с трайно увреждане, след което самият човек намира архитект или проектант, който да огледа жилището и да направи експертно решение, важно е съоръжението, за което се кандидатства, да отговаря на всички изисквания по Закона за устройство на територията. Министерството на труда и социалната политика (МТСП) извършва последващ контрол, т.е няма как да се финансират съоръжения, които нямат необходимата стабилност и биха застрашили живота както на лицето, което ги използва, така и на придружителя му.

„Аз съм виждала случай поради недомислено и неправилно проектирано съоръжение човек, който подпомагаше човек с увреждане, падна и си счупи крака, а възстановяването му беше много бавно и тежко“, обясни още Стоименова. От МТСП предстои да направят кампания за добрите примери, представяща правилно и надеждно изградени съоръжения, а идеята е да се информират повече хора и фирми как трябва да изглежда едно такова съоръжение и на какви изисквания трябва да отговаря. Социалното министерство ще направи и ден на отворените врати, за да могат фирмите и хората да получат информация на място, да представят и своите идеи, за да може чрез предварителен разговор

да се изяснят пропуски и неточности по такъв тип проекти

за да няма разочаровани хора в нужда.

„За нас е важно хората с увреждания да са подкрепени и да имат равни възможности“, каза още зам.-министър Стоименова.

18 отказани предложения не са одобрени поради факта, че липсват изискуеми документи – задължителни при кандидатстване. Има такива, които са без визи за строителство, а това са съоръжения, при които по Закона за устройство на територията е необходимо да имат виза – разрешение за строеж. Има съоръжения, които не отговарят на обхвата на проекта, а по него съоръженията трябва да са рампа, асансьор или подемник.

„Когато един проект е отказан, той не може да бъде поправен и да се кандидатства отново в същата календарна година. Достъпната среда е за всички, ако има човек с изкълчен или счупен крак, той също би могъл да ползва такъв тип съоръжение“, обясни зам. социалният министър. Именно поради тази причина социалното министерство обсъжда вариант

да се изтегли самата процедура още тази календарна година

за да се намали срокът и съответно да могат хората по-бързо да се сдобият с необходимото помощно средство за дома си. „Надяваме се да успеем още през февруари – март догодина, за да може да се построят още съоръжения.“

Стоименова обясни, че когато една фирма прави няколко проекта и се окаже, че един не отговаря на изискванията, е много вероятно и останалите проекти да не отговарят на изискванията, а това пък означава, че една фирма може да остави без необходимите съоръжения няколко души с увреждания и техните асистенти.

„Искам да направя призив – фирмите да имат добросъвестност, когато говорим за инвалидни рампи и съоръжения, да се запознаят с условията за финансиране и да не подвеждат хората с устройства, които, не отговаряйки на условията по закон, няма как да се изградят. Ресурсът на програмата е изчерпан, неговият размер е близо 2 млн. лв. Към тези програми има много голям интерес, необходимо е в едно бъдещо планиране ресурсът да бъде увеличен, за да може да се помогне на повече хора с увреждания“, каза още зам.-министър Стоименова.

Искат удължаване на

срока за ТЕЛК и НЕЛК

НОИ ще изплаща инвалидните пенсии на два транша поради факта, че валидността на ТЕЛК и НЕЛК изтича на 13 юли тази година. „Този срок ще бъде удължен до 30 септември, коментира още Адриана Стоименова. Това беше потвърдено от социалния министър Деница Сачева и шефа на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова.

“Това, за което имаме уверение от здравното министерство, е, че вече са внесени текстовете за удължаване на тези документи в НС. Министър Ананиев е поел ангажимент сроковете на ТЕЛК и НЕЛК да бъдат удължени“, каза още Стоименова.

„Призовавам народните представители да приемат спешно тези предложения, за да се гарантира на хората с увреждания, че ще имат средства и достъп до механизмите на подкрепа и лична помощ.“ Ако има забавяне, би било неприятно за хората, които ползват чужда помощ, защото, ако са включени по механизма за чужда помощ, ще имат прекъсване на достъпа до личен асистент, което пък означава, че ще трябва наново да се подновява процедурата, разясни зам. социалният министър. „Именно затова се надявам и използвам случая да апелирам възможно най-бързо да се случат необходимите решения, за да няма проблеми за хората с увреждания.“

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.