Хората с увреждания няма да имат право на обучение за ползване на асистентката услуга, както беше заложено в Закона за личната помощ. Това стана ясно, след като депутатите от социалната комисия премахнаха текстовете, които уреждаха въпроса. Това стана на второто четене с тези промени в социалната комисия.

С него се целеше ползвателите на услугата да бъдат обучени как да управляват часовете и личната помощ. Доводът за решението на социалната комисия бе, че в законопроекта няма заложени пари и е по-добре да се махне, а когато те бъдат осигурени, да се направи промяна и да се вкара отново в закона. Отпадна и предложението на Надя Клисурска от БСП, която поиска да се създаде Национална електронна система, през която може да се кандидатства за личен асистент.

Омбудсманът Мая Манолова реагира остро, защото при обсъждането законопроектът се отрязвал в следствие на отпадащите текстове. Депутатите гласуваха още финансирането на личната помощ да се определя със Закона за държавния бюджет. „Това е първият закон, в който се лимитират средства“, каза Манолова. Междувременно никой от присъстващите представители на финансовото и социалното министерство не успя да каже колко точно са предвидените средства за 2019 година по законопроекта за личната помощ. От думите на социалния министър Бисер Петков стана ясно, че в началото на септември догодина ще се разбере колко от допълнителните средства за хора с увреждания ще останат за личната помощ по закона. Предоставянето на личната помощ трябва да започне от 1 септември, като за максималните 8 часа на ден асистентите ще получават месечно минималната работна заплата от 560 лева. Когато ползвателят е дете с увреждане с 90 и над 90 процента степен на увреждане от месечната помощ от 930лв., която получават ще се приспадат по 380 лева месечно в полза на общината-доставчик, независимо от броя на определените часове за лична помощ. По думите на Мая Манолова това означавало, че законът ще се финансира предимно със средства от хората с най-тежки увреждания. Тя добави още, че в резултат от текстовете хората ще останат без лична помощ от 1 септември и това е в резултат на работата на екипа на финансовото министерство със съдействието на социалния министър. Става дума за това, че в закона за личната помощ не са предвидени допълнителни средства, а парите били лимитирани. В законопроекта е записано, че предвидените пари са 71.5 млн. лв. от централния бюджет. Според Манолова те щели да свърша до септември, защото част от тях ще се използват и по сега действащите програми за асистенти и домашни помощници. Промените не се понравиха и на майките на деца с увреждания. Затова те заплашиха, че ако законопроектът бъде гласуван в този вид, ще търсят отговорност лично от премиера Бойко Борисов. Те обявиха още, че подготвят нов протест.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Арестуваха несебърски общинар нападнал проверяващи от Инспекцията по труда

Общинският съветник от Несебър Костадин Нищелков е бил арестуван за нападение над две инспекторки от Инспекцията по труда. Грозният инцидент е станал посред бял ден, в около 16 часа в събота. Служителките пристигнали на рутинна проверка в заведение "Кораба" в Слънчев бряг, което е собственост на Нищелков и поискали всички документи за проверка.

Тази сутрин почина Жорж Ганчев

Тази сутрин на 79-годишна възраст почина известният общественик и политик Жорж Ганчев. Тъжната новина съобщи във фейсбук режисьорът Живко Ботев.