Хората под карантина заявяват урна до 3 дни преди вота (ОБЗОР)

ГЕРБ и ОП внесоха промени:

Хората под карантина заявяват урна до 3 дни преди вота (ОБЗОР)

ДПС предлага: Най- малко 10 с COVID, за да се открие специална секция в болниците

Карантинираните ще могат да подават заявление, че искат да гласуват с подвижна урна до 3 дни преди вота, като те ще се вписват в списъка за гласуване след проверка в съответната РЗИ. Такива текстове са внесли депутати от ГЕРБ и „Обединени патриоти“ между двете четения на закона за извънредните мерки, който преди седмица мина на първо четене в зала.

Именно в тях от мнозинството регламентират правото на вот с подвижна урна за карантинираните, но наред с това на ЦИК се вменяваше цялата отговорност за изработката на здравни правила при вота, както и тя да реши дали да има подвижни урни или специални секции. На свой ред от ЦИК излязоха със свое становище и текстове за промени. ГЕРБ пък дадоха заявка, че ще се съобразят със забележките. Сега от текстовете става ясно, че са припознали част от идеите на ЦИК.

Така например в промените изрично е записано, че не ЦИК, а здравните власти в лицето на министъра и държавния здравен инспектор въвеждат противоепидемични мерки. На тази основа пък ЦИК със свое решение ще определя организацията на вота, в това число и гласуването на избирателите поставени под задължителна карантина, което ще става именно с подвижни урни. Междувременно от ГЕРБ уточниха пред „Монитор“, че дали в болниците ще има ли отделни секции за тези с COVID или и те ще гласуват с подвижна урна, ще решават на място директорите, след като се съобразят с инструкциите и правилата на ЦИК.

Броят на членовете на подвижните секции трябва да е не по-малко от трима. Също толкова ще могат да бъдат и тези в секциите в чужбина. В момента според закона те са между 5 и 7 души. МС ще обезпечава изборния процес с всички необходими средства за защита, а разходите ще се включват в план-сметката. ЦИК ще трябва да проведе разяснителна и обучителна кампания за вот в епидемична обстановка.

Междувременно ДПС пък внесоха свои предложения, които се съобразяват изцяло с текстовете на ЦИК. В тях се предвижда отделна секция за карантинирани в лечебните заведения да се открива при наличието на 10 карантинирани с COVID-19.От ДПС предлагат здравния министър, заедно с двата щаба – националният и ваксинационният да приемат здравните правила и това да стане 60 дни преди изборите. Първоначално текстовете, приети на 1 четене, предвиждаха този срок да е 50 дни и да се прави от ЦИК.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.