„Хората на село страдат по-тежко от диабет, защото при тях той се открива по-късно, когато заболяването е напреднало“. Това съобщи проф. Анна-Мария Борисова, председател на Българското дружество по ендокринология по време на семинар на тема „Часът на диабета“, който се проведе в София.

В подкрепа на твърдението си тя посочи факта, че 49% от жителите там са с ниско, а 35 на сто – със средно образование, което им пречи да черпят своевременно информация и по признаците на заболяването да отидат своевременно на лекар. Друга причина е, че повечето от хората там са безработни или с ниски доходи, мнозина без здравни осигуровки и не могат да си позволят да плащат за преглед и изследвания.

500 хил. са диагностицираните диабетици в България, съобщи още проф. Анна-Мария Борисова.

Ендокринолози обаче предполагат, че те са много повече, но просто не са ходили на лекар. Приблизително 425 милиона души по света са със захарен диабет, като броят им се очаква да се увеличи до 629 милиона през 2045 година. Най-голям е броят на хората с диабет на възраст между 40 и 59 години. 2/3 от всички хора с диабет са в активна възраст – между 20 и 64 години. Всеки втори възрастен със захарен диабет (или 212 милиона души) е недиагностициран, т.е не знае, че носи заболяването. 80% от хората със захарна болест живеят в страни с ниски и умерени доходи.

Над 1 милион деца по света са със захарен диабет тип 1.

Една от 6 бременни жени е засегната от повишена кръвна захар по време на бременността. Над 21 милиона бременни са били засегнати от диабет по време на бременността през 2017 г., от когато са последните данни на Световната здравна организация за това заболяване.

352 милиона души по света са с повишен риск да го развият.

По данни на Българското дружество по ендокринология във всички възрасти той поразява по-често мъжете, отколкото жените. Освен това броят на диабетиците у нас между 20 и 29 години се удвоява, а този на 50-55-годишните нараства значително.

Проф. Борисова подчерта, че основни причини за развитие на захарен диабет тип 2 са наднорменото тегло и заседналия начин на живот. Утешителното е, че 120 минути седмично спорт или танци намаляват значително опасността да развием заболяването. Намаляване на порциите и сервиране вместо в големи, в по-малки, дори десертни чинии е един от начините човек да започне да се бори успешно с излишните килограми.

Захарният диабет е хронично заболяване, което се развива, когато панкреасът (задстомашната жлеза) не е в състояние да произвежда инсулин, или когато тялото не може да използва произведения от панкреаса инсулин.

Инсулинът е хормон, който се произвежда от тази жлеза, и действа като ключ, който позволява на глюкозата от приетата храна да премине от кръвта в клетките на тялото, за да се произведе енергия. Всички въглехидратни храни се разграждат до глюкоза в кръвта. Инсулинът помага на глюкозата да влезе в клетките.

Когато организмът не е в състояние да произвежда инсулин или да го използва ефективно, в кръвта се наблюдават повишени нива на глюкоза (известни като хипергликемия). Високите нива на глюкозата в кръвта за продължителен период от време могат да доведат до увреждане на различни тъкани и органи в тялото, като първа жертва става зрението. Диабетът е 4 типа. При този от тип 1 клетките на панкреаса са увредени и не могат да произвеждат инсулин. При тип 2, който е в 90% от случаите, има инсулинова резистентност. Това означава, че тялото не може ефективно да използва произведения инсулин и има относителен недостиг на инсулин. Наричат го още старчески, но се среща при всички възрасти. Гестационният диабет е форма, изразяваща се в повишени нива на глюкозата в кръвта. Той се среща най-вече при бременните. Срещат се и по-редки форми, които са в резултат на генетични дефекти в инсулиновата секреция.

Постоянна жажда и уриниране подсказва за заболяването

Постоянна жажда и често уриниране са характерните и първи симптоми на диабет. Ако твърде често ви се ходи до тоалетната по малка нужда и ставате дори през нощта, вероятността да имате диабет или да сте в преддиабетно състояние е голяма.

При диабет бъбреците работят на пълни обороти, тъй като тялото се опитва да се отърве от глюкозата в кръвта. След като кръвната захар достигне високи нива, заедно с глюкозата, те отделят и голямо количество течности. Прекомерната жажда показва, че тялото се опитва да компенсира загубата на тези течности.

Високите нива на кръвна захар могат да доведат до загуба на тегло. Наред с изгубената чрез урината глюкоза, диабетиците губят и много калории. Ако без диета сте свалили неочаквано килограми, консултирайте се с ендокринолог.

Повишеният апетит също е типичен за диабета симптом, който обикновено е придружен с резки покачвания и спадове в нивата на кръвната захар. Необяснимите кожни сърбежи в резултат на лоша циркулация или суха кожа, потъмняването на кожата около врата или под мишниците са преддиабетен сигнал. Възможни са още

гъбични инфекции на гениталиите и кожните инфекции, като циреи и гнойни пъпки.

Бавното и трудно зарастване на рани дори при обикновено порязване, както и бавно преминаващите инфекции са характерен белег, че заболяването вече е в ход.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Малката Мими не дочака парите от НЗОК

Малката Мими е починала в Университетската болница „Царица Йоанна – ИСУЛ“ в София в сряда сутринта, след като очакваните от НЗОК пари за лечението й пристигнали 55 дни след заявлението. 

Гинеколозите, кардиолозите и джипитата в топ три по брой у нас

29 667 лекари практикуват на трудов договор в болниците и здравните заведения в страната, показват данни на Националния статистичеси институт за 2018 г. От тях джипитатае са най-много - 4 199, или 14.2%, акушер-гинеколозите и кардиолозите са по 5.9 на сто, педиатрите - 5.8%, анестезиолозите и реаниматорите- 5.6%, хирурзите – 5.3%, а невролозите – 5.0 процента.