0

Х ората, които предпочитат да гледат филми с постапокалиптични сюжети, са по-добре подготвени практически и душевно да се справят в ситуации като настоящата пандемия с новия коронавирус, съобщи "Сайънс алърт".

Хората, които предпочитат да гледат филми с постапокалиптични сюжети, са по-добре подготвени практически и душевно да се справят в ситуации като настоящата пандемия с новия коронавирус, съобщи "Сайънс алърт".

"Ако филмът е добър и те увлече, той ти дава поглед върху действията на главните герои и ти несъзнателно репетираш участие в различни сценарии", казва психологът от университета в Чикаго Колтън Скривнър. Той е съавтор на изследване по темата, което предстои да бъде публикувано.

В изследването са участвали 310 доброволци, които били запитани какви филми предпочитат, доколко подготвени се чувствали за пандемията и дали са изпитвали тревожност, депресия, раздразнителност или безсъние от началото на пандемията.

"Установихме, че почитателите на филми на ужасите показват по-голяма устойчивост по време на пандемията и че феновете на апокалиптични филми и такива със зомбита демонстрират по-голяма устойчивост и подготвеност за ситуацията", заключават авторите.