Хората искаха конкретни идеи и визия за бъдещето

Хората искаха конкретни идеи и визия за бъдещето

Русе е голямата изненада на тези местни избори

Ако трябва да определя тези местни избори, бих казал, че те бяха по-скоро притеснителни за водещите партии. От една страна, БСП искаше да спечели поне една голяма област, като се надяваше това да е София.

Не успяха, но пък за сметка на това успяха в Русе. ГЕРБ пък искаше да не загуби областите, в които имаше кметове, и да запази влиянието си там.

Затова и изводът от резултатите е, че избирателите показаха на политиците, че трябва да си вършат работата. И там, където това е сторено, им гласуваха доверие отново. Това беше тенденцията на вота като цяло. Видяхме и че когато се води кампания само с обещания или с негативни послания, това не печеливш ход. Хората искаха да чуят конкретни идеи, визията на кандидатите за бъдещето на градовете си, но и отчет за свършеното от досегашните кметове. Тук мога да дам пример и с изненадата в София - резултата на Борис Бонев от „Спаси София“ на първия тур, който се показа като активен млад човек с идеи и конкретни предложения.

Интересно е, че в София са гласували малко повече, отколкото на първия тур. Интересът към балотажа е бил по-голям с 1% и активността сега е 33,34% по данните към 17,30 часа. Вярно е, че отново във Варна и в Пловдив е по-ниска, но това се дължи на факта, че хората не са били мотивирани да гласуват, тъй като няма интрига и изборът е ясен.

По принцип балотажът е с по-ниска активност, защото цялата палитра от по-малки партии отсъства. И избирателят трябва да е наистина мотивиран, за да отиде и да подкрепи един от двамата кандидати в града си.

Най-голямата изненада на балотажа обаче определено е Русе. На какво се дължи това? Има области, в които се вижда, че има проблеми. Русе и Благоевград са показателни в това отношение. Там хората гласуваха наказателно. Забележете и че това всъщност са двете области, в които Цветан Цветанов имаше голямо влияние. Сега те излязоха по-слаби, тъй като имаше разцепление на местните структури.

И обратното - там, където хората са доволни, подкрепиха градоначалниците си. Например в Бургас, Варна и Стара Загора имаме безапелационни победи на досегашните кметове.

Колкото до квадратчето „Не подкрепям никого“, можем да кажем, че събира около 5 - 6% от вота на хората, което не бих казал, че е антивот. А в случая не играе роля. Вярно е, че на миналите избори имаше нещо като мода и беше нещо като протест на гласоподавателите.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.