Хора с увреждания преминаха по висящ “тролей“ над Фотинските водопади
3

Хора с увреждания преминаха по висящ “тролей“ над Фотинските водопади

Около 20 хора с увреждания преминаха по тролей над 3-те Фотински водопади в Родопите, като се включиха в инициативата на фондация „Ела и ти“, Планинско спасяване-Пазарджик и Пещерно спасяване-Пазарджик.

Предния ден, в събота, организаторите бяха изградили тролеите вблизост до беседката при водопадите и ги тестваха, а днес в 9 ч. преминаха първите смелчаци. Хората приеха с много положителни и силни емоции събитието, сподели пред „ Монитор“Гергана Дойчинова, основател на фондация „ Ела и ти“ и член на Пещерно спасяване-Пазарджик, които заедно с Планинско спасяване в областния град организираха тази екстремна акция..

Голяма част от тези хора не знаеха какво ги очаква, но бяха готови да се впуснат в едно ново предизвикателство. Предизвикателството се състоеше в това да се премине по един тролей с дължина 130 метра и височина повече от 40 метра. Почти всички, които застанаха на първоначалната точка, бяха предупредени, че ако човек се чувства некомфортно, няма нищо задължително и може да се откаже. Целта е да се изпита положителна емоция , а ако го е страх-ще бъде свален и просто няма да се качва и да премине с висящия тролей.

Въпреки това почти всички участници, с изключение на двама, преминаха през тролея-около 20 души с увреждания. Прикачането към тролея ставаше посредством евакуационни седла или пещерни носилки, осигурени от организаторите.Хората бяха оставили леките си коли на паркинг в центъра на село Фотиново и оттам с джипове на доброволци бе организирано придвижването им до самите Фотински водопади и до изходната точка на тролея.

В инициативата се включиха много доброволци, без които тази акция би била немислима. Към събитието са се присъединили хора от различни платформи в Интернет, от Фейсбук и чрез лични контакти.Всички организатори участват с лични средства и на доброволни начала в тази екстремна акция, допълни Гергана Дойчинова.„Ела и ти „ е започнала с други инициативи-вкарване на хора с трудна подвижност или напълно неподвижни в труднодостъпни места, там, където те не могат дори със своите близки или придружители да посетят или да отидат.

Първата инициатива е била в пещерата“Съева дупка“,  след това в пещера „ Проходна“, където по въже, спуснато от окната на тавана-на 40-50 м височина и по него са издигали хората в неравностойно положение. Така те имали възможност да усетят височината. Фотинските водопади са третото предизвикателство. Изпитахме истинско щастие, защото хората ни се довериха изцяло и ни последваха в красивата планина.

Имаше и деца със своите родители, допълни Гергана. Едно от предварителните условия към тези, които искали да се включат, било да са психически устойчиви, без сърдечно съдови или някакви други живото-застрашаващи проблеми. Освен това екстремното изживяване не било подходящо за хора с увреждания на гръбначния стълб и шията, тъй като имало опасност да получат допълнителни усложнения от придвижването с джипове в пресечената местност до Фотинските водопади.

Фотинският водопад е разположен в западните Родопи по поречието на Фотинска река на 4,2 km от село Фотиново над Батак. Намира се на 880 m надморска височина.Водопадът представлява живописна водна каскада с обща височина около 30 m. Състои се от три пада – първият е с височина 6 – 7 m, вторият, който е най-висок – 16 – 18 m, и третият – 5 – 6 m. В основата на първия пад е образуван вир с диаметър около 5 – 6 m, а във втория – 4 – 5 m.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.