Хора с пари също се натискат за отсрочване на кредити

Хора с пари също се натискат за отсрочване на кредити

Близо 100 000 заематели са забавили вноски

Граждани, чиито финанси не са засегнати от коронакризата, също кандидатстват за разсрочване на вноските по кредитите си. Това са хора, при които няма абсолютно никаква промяна нито в доходите, нито в заетостта, споделиха кредитни консултанти пред „Монитор“.

Най-скорошните данни, представени от Българска народна банка (БНБ), сочат, че по-голямата част от кандидатите по банковия мораториум са физически лица. 85 343 са домакинствата, които са отложили кредити за 1.9 млрд. лв. Други 13 156 искания са на предприятия, които забавят вноски за 6.2 млрд. лв. Общо кандидатствалите са 118 584 души и фирми, а реално одобрените наброяват 98 499. Сред неодобрените попадат и хора, които не са засегнати от ограничителните мерки, нито от карантината. „Това са хора, които не са разбрали, че това са мерки за пострадали от коронакризата -

останали без работа, хора в неплатен отпуск“,

коментира финансовият експерт Тихомир Тошев. По думите му това е една от най-честите грешки, които кандидати допускат, и затова те биват отхвърлени.

Насоките за въвеждане на мораториум върху кредитни вноски бяха публикувани в началото на април от Европейския банков орган (ЕБО). В документите изрично бе записано, че мярката ще се прилага за максимално широк кръг длъжници, независимо от кредитния им рейтинг, икономически сектор, географска локация или конкретен кредитен продукт. „Не е допустимо мораториумът да се прилага само за длъжниците, включени в списъка за наблюдение, или онези клиенти, които изпитват финансови затруднения преди избухването на пандемията COVID-19”, пишат от ЕБО.

Само за три месеца одобрените заеми за отсрочване са близо 100 000, или по-точно 98 499 броя към края на юни 2020 г. Отсрочват се сравнително

еднакъв брой ипотеки и кредити за потребление

Основните клиенти продължават да са от най-засегнатите сектори – туризъм, ресторантьорство, хотелиерство, транспорт, макар и при него да има възстановяване. Спазвайки насоките на ЕБО, централната банка реши да удължи крайния срок за кандидатстване. При обявяване на мярката той бе до края на юни тази година. Сега обаче граждани и фирми имат време до 30 септември 2020 г. Задължително изискване за кандидатите е да нямат просрочие по предишни вноски за повече от 90 дни, считано от 1 март 2020 г. назад. Това означава те да са редовни платци по своите задължения. Механизмите за отлагане на вноските са три - само главница, лихва и главница или отсрочки за револвиращи продукти като кредитни карти и други. Отлагането е с до 6 месеца, като за гратисния период все още се дължи лихва. Срокът за разсрочване на задължения е 31 март 2021 г.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.