Незаконното строителство се оказа традиция в редиците на сламения лидер на олигархичната партия „Да, България“ Христо Иванов и партньорите му псевдоеколози. Освен „бивола“ Атанас Чобанов нелегална постройка на морето има и семейството на Кирил Петков - самият той член на ръководството на формацията, ръководена от Пинокио, а баща му Петко Петков – неин активист.

Това показват документи, с които Агенция Монитор разполага.

Става въпрос за дървено бунгало, издигнато буквално на върха на един от най-китните носове в община Царево. При проверка на общината, направена по сигнал на Национална асоциация „Българско Черноморие“, обаче е установено, че в другата си част е

кацнала на площ, предназначена по кадастър за общинска улица

Както и че е абсолютно нелегална.

„Тъй като за съществуващата постройка няма издадено разрешение за строеж или разрешение за поставяне, община Царево ще стартира процедура по установяване и премахване на незаконното строителство“, пише в резултатите от проверката, от които лъсва също така, че Петкови обявили, че постройката е за „санитарни нужди“ - т.е. баня и тоалетна. След издаването на заповедта за отстраняване започва да тече 14-дневен срок, в който нарушителите сами трябва да бутнат нелегалната постройка. Ако не го направят, по закон общината трябва да прати багери, след което нарушителите да платят сметката за работата им.

Сагата всъщност се развива в една от най-китните местности в Царево – Диньов дол. През далечната 2002 г. бащата на Харварда, както стана известен Кирил Петков в обществото заради склонността си да вее наляво и надясно дипломата си от американския университет, купува заедно с двама свои приятели внушителен терен от 4620 кв.м, намиращ се току до ръба на китния нос, с който всъщност е позната местността Диньов дол. Сделката е атрактивна не само с откриващата се безценна морска гледка, но и с цената от 15 000 лева – т.е. по 3 лева на квадратен метър. Три години по-късно имотът е поделен, като за Петков-старши остават две парчета от съответно 658 квадрата и 615 квадрата. Те пък му осигуряват още по-безценна придобивка – освен достъп до изграден от общината път и опцията

да се сдобие – пак на абсолютния ръб на закона – с частен плаж

Проверка на Агенция Монитор на място показа, че т.нар. баня върху общинската улица далеч не е единственото спорно нещо, направено от фамилия Петкови. Единственият вариант да се стигне до малкото плажче, намиращо се под имота, е да се мине през терена, който обаче е преграден с ограда и врата. Врата, която според хора, опитвали да стигнат до плажа, не рядко са намирали заключвана. В същото време по закон плажната ивица е изцяло държавна собственост и никой няма право да ограничава достъпа до нея.

Още по-скандалното в случая е, че имотът на Петкови е емблематичен пример за двойния аршин, с който мерят не само те, а и всичките им ортаци – и от „Да, България“, станала известна като „Да(й), България“ заради мераците си да точи държавните ресурси, и от редиците на псевдоеколозите. Докато Петков-старши загражда с телени мрежи публичен плаж, и той, и синът му подкрепят протестите срещу оградата, сложена от испанската „Ибердрола“ на няколко километра от мястото – над плажа „Корал“. Разликата е, че фирмата го направи, за да прекрати досегашната практика на т.нар. еколози да превръщат терена й над ивицата в сметище, разполагайки незаконно каравани в него. При това – без да пречи на достъпа до ивицата. Това обаче не попречи на протестиращите срещу оградата да се опитват да я унищожат и да правят живи вериги. Самите те пък са от редиците на сдружение „Да запазим „Корал“, в чието ръководство е именно Кирил Петков и чийто активист е баща му Петко Петков. В същото сдружение впрочем е и Атанас Чобанов, който също беше уличен в газене на законите с нелегална постройка, но неговата е във Варвара.

Чобанов се крие от багерите вече години

Незаконна постройка в имот на морето, купен за жълти стотинки, крие от обществото, а от няколко години и от багерите на РДНСК – Бургас, изкарващият се за разследващ журналист и „блюстител на законността“ главен редактор на сайта „Бивол“ Атанас Чобанов. Чобанов, който живее в Париж на гърба на френската държава, у нас е горд собственик на 1312 квадратни метра терен с две постройки върху него – къща и бунгало, в село Варвара, до морския бряг. Според нотариалния акт на имота, подобно на терена на Петкови, и този е купен от „бивола“ в далечната 2001 г. от 21-годишен тогава младеж за смешната цена от 8000 лева. Или иначе казано - за 6 лева на квадратен метър, или под 3 долара. Към онзи момент на терена се издигат полумасивна къща от 63 кв.м и паянтова постройка от 39 кв.м. Веднъж влязъл във владение, Чобанов се развихря и започва да преустройва без каквито и да било разрешителни. Според официална справка от община Царево, откакто е собственик на терена до сега той не е подавал никакви заявления за издаване на виза за преустройство и реконструкция, нито за издаване на разрешения за строеж. В същото време на мястото на паянтовата барака издига лятно бунгало, което твърди, че е дървено, а всъщност е с тухлен гръб, както показва проверка на място. Достроява и лятна кухня към къщата. Все стъпки, които според родното законодателство задължително трябва да са придружени с разрешителни от общината. А такива няма. Чобанов обаче успява да спаси вече години нелегалното си бунгало, като се крие от общината, която така и не успява да му връчи изискваните по закон документи, за да стартира процедурата по отстраняване на постройката.

След провала на партията се покриха

Петкови играят в тандем както на „Корал“, така и в политиката, като след звучния шамар, залепен от гражданите на олигархичната партия „Да, България“ на парламентарния вот, са започнали да се преориентират. Това става видно от проверка в регистрите и в страницата на формацията. Макар справката в системата за фирмено разузнаване ДАКСИ да показва, че Кирил Петков все още се води член на ръководството на „Да, България“, името му вече не може да бъде открито на страницата на самата партия. Същото е положението и с името на баща му Петко, който иначе се е водил активист на формацията. Преди да „изгрее“ в публичното пространство с кампанията на задкулисието на парламентарния вот, Петков беше слабо известно име в обществото. Той обаче е сред учредителите на Центъра за икономически стратегии и конкурентоспособност заедно с бившия служебен енергиен министър Асен Василев, който заемаше поста при първия служебен кабинет, назначен от бившия вече президент Росен Плевнелиев.

Старши се цани за спасител на „Корал“

Докато газят законите в местността Диньов дол, семейство Петкови са намерили начин за попълване на семейния бюджет от „Корал“. Миналата година Агенция Монитор разкри, че сдружението „Да запазим „Корал“ е взело над 20 бона за два месеца работа от обществена поръчка, обявена от областната управа на Бургас, за спасители на плажа. Той е предназначен за диво къмпингуване и затова няма концесионер, който да отговаря за сигурността. От сдружението на Чобанов, Петков и сие видели в това пореден вариант да припечелят нещо на гърба на държавата и данъкоплатците и подали оферта, като записали за спасители родата си. В списъка фигурираха общо петима души, сред които бащата на Кирил Петков – Петко, и братът на бившия концесионер на плажа и новоизпечен „еколог“ Атанас Русев – Кирил.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

37 вуза приемат с оценки от матурите

Кандидат-студентите ще могат да използват оценките си от матурите по основни предмети в 37 висши учебни заведения за учебната 2020-2021, съобщават от МОН.

Подаваме данъчна декларация онлайн от утре

От утре данъчните ни декларации ще бъдат попълнени автоматично на сайта на приходната агенция. Това ще стане с новата услуга на Националната агенция по приходите (НАП). Тя ще бъде достъпна от 1 март.

Младен Маринов: Ситуацията с бежанците на границата с Турция е тревожна

„Ситуацията с бежанците на българо-турската граница е тревожна, но МВР е мобилизирало достатъчно ресурси, за да гарантира сигурността на страната. Към момента, с изключение на няколко единични опита няма констатирани нарушения.