Хора на Командира клепат Закона „Пеевски“ за КТБ

Хора на Командира клепат Закона „Пеевски“ за КТБ

Неуспели политици, свързани с Иван Костов, организираха активно мероприятие по модел на КГБ срещу промените в Закона за банковата несъстоятелност, известни като поправката „Пеевски“. Депутатът от опозиционната ДПС и издател на „Телеграф медиа“ е един от двигателите на законодателните промени, които имат за цел да ограничат вторичния грабеж на активи, купени с пари на фалираната от Цветан Василев КТБ.

Издаваният от фармацевтичния бос Огнян Донев „Club Z” излезe в петък с материал, в който се прави внушение, че „ефектът“ от законовите промени бил само за 4,7 млн. лв. Данните пък идват от бивши депутати от десницата Мартин Димитров, Петър Славов и Методи Андреев, обединени в сдружението "Гражданска платформа", които дори „осъдили Финансовото министерство“ за информацията.

Внушението обаче пропуска няколко факта. През септември 2018 г. синдиците на КТБ съобщиха, че само шест месеца след влизането си в сила законът „Пеевски“ може да върне в трезора активи за 240 млн. лв. От Дирекция "Публични комуникации" в КТБ АД (н) тогава обясниха пред „Монитор“, че сумата от 240 млн. лв. е много възможно да се върне обратно в трезора, тъй като на толкова пари са оценени реалните активи, запорирани в полза на трезора. Цялото това имущество е купено с пари на банката, източени от трезора през схемата за кредитиране на кухи дружества, която Българския Мадоф Цветан Василев е въртял в продължение на над десетилетие. Оценените на четвърт милиард лева имоти, предприятия и други активи предстои да бъдат изнесени на публични продажби, уточниха още от пресцентъра на КТБ. Това означава, че е възможно сумата, която ще постъпи в трезора след тяхната продажба, да се окаже и по-висока, ако има голям интерес към предлаганите на търг активи.

Според прессъобщение, публикувано на сайта на банката, резултатите, постигнати след влизането в сила на промените в Закона за банковата несъстоятелност, не са никак малки. За половин година, ползвайки новите нормативни опции, синдиците са внесли 226 иска за подновяване на обезпечения по прихващания. Шестте месеца е и срокът, предвиден в закона, за който синдиците можеха да подновят освободени и изтекли през периода на специалния надзор обезпечения по предоставени от КТБ кредити, независимо от това дали обезпеченията са собственост на учредилите ги лица, или са били прехвърлени.

„Промените в Закона за банковата несъстоятелност имат ефект в дългосрочна перспектива. Един от основните ефекти от тях е това, че преди отмяна на прихващанията срещу много от длъжниците водихме дела, без да имаме реално какво да вземем от тях. Като развалим прихващанията вече имаме активи, които да вземем в полза на банката“, коментира източник, близък до синдиците на КТБ. В този смисъл промените в закона помогнаха страшно много. Промените в закона имат и непряк ефект, тъй като рефлектират върху другите дела, които водим срещу длъжници, добавя източникът.

 

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.