Служители на банкера беглец Цветан Василев, който е подсъдим заедно с още 17 души за източването на 5- 6 млрд. лева от КТБ, са отчитали откраднатото от трезора с разноцветни лепящи листчета.

Това стана ясно на вчерашното заседание на Специализирания съд, на което прокуратурата изчерпа въпросите си към основния свидетел. От средата на ноември Лазов ще отговаря на въпроси на защитата.. На основния свидетел Бисер Лазов бяха предявени над 1000 такива листчета. Той обясни, че те са изписани с почерка на съответния касиер в конкретния ден. По думите на свидетеля практиката била в края на работния ден, освен информацията за постъпили и излезли суми, на такова листче да се дава и касовата наличност в отделните валути, с които затваря касата на Фирмата. Според държавното обвинение именно чрез Фирмата на Василев, представляваща група от дружества, много от които кухи, е бил източен трезорът. Това ставало чрез отпускането на кредити от банката на въпросните дружества.

Пред съда Лазов каза, че офисите на Фирмата и на банката били „с характеристиките на храм, в смисъл такъв, че всеки знаел кой е господарят“, кой раздава заповедите и задачите и чие е всичко. На Лазов бяха предявени още няколко листа, представляващи указания, дадени лично от Василев. В едното, по думите на Лазов, банкерът беглец изисква от него да му предостави справка за движението по сметките на бизнес партньорът му- Петър Панков. Указанието било да се предостави справка за движението по сметките на Панков като физическо лице и на фирмите му в КТБ. За да изпълни задачата Лазов обясни, че се обърнал към Александър Панталеев, който е подсъдим по делото. Друго указание от Василев, предявено вчера на свидетеля, гласи: „Бисер Лазов, не знам какво ще правиш, но всички нецелесъобразни кредити на Гипс АД да бъдат погасени до 31 март 2013г.“. В указанието се съдържа и питане за дружеството „Консулт АБ“, което първоначално е било еднолична собственост на съпругата на банкера- Антоанета Василева, а след това станало едно от кухите дружества на Фирмата. Пред съда Лазов обясни, че в последната година преди фалита на трезора, банкера беглец започнал да дава такива указания. По думите му се възлагали задачи на неподходящите хора и се възлагали неща, които не зависят от тях, както е в случая с въпросните нецелесъобразни кредити.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Прати декларация от Белград в съда, в която пришива на Делян Пеевски своите престъпления

Цветан Василев окова Темида в лъжи

Прати декларация от Белград в съда, в която пришива на Делян Пеевски своите престъпления

След като вече пета година се крие в Сърбия от течащите у нас дела за фалита на КТБ подсъдимият банкер Цветан Василев се опита да окове Темида в лъжи.

 

Звучен шамар за Цветан Василев в Люксембург

Гражданската конфискация не е обвързана с резултата от наказателното производство. Това отсече генералният адвокат на Съда на Европейския съюз /СЕС/ Елинор Шарпстън. Становището й е в резултат на преюдициалното запитване на съдия Катерина Енчева от Софийския градски съд по делото на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) за конфискация на активите на укриващия се зад граница след източването на КТБ банкер беглец Цветан Василев.

Костов крие тайната за КТБ

  • Командира дължи пред обществото и отговора има ли процент в голяма банка

  • Прокопиев издаде руския лобист Цветан Василев

  • Банкерът беглец се гласеше да хариже активите на московските си покровители

  • Разградският олигарх пак се скрива на сянка, за да точи трезори и държавата

Олигархът Иво Прокопиев издаде Цветан Василев като завършен руски лобист. Подопечният му „Антикорупционен фонд“, вместо да изпише вежди, избоде очите на кредитния фараон, извършил най-голямата кражба – между 5 и 6 млрд. лева, в най-новата ни история.