0

М омчешкият хор на Варницката Православната гимназия от града на свети Сергий Радонежски Ростов Велики изнесе изнесе концерт в края на Светлата седмица в София. Хорът, под диригентството на Матвей Переверзев е носител на множество награди от хорови фестивали.

Момчешкият хор на Варницката Православната гимназия от града на свети Сергий Радонежски Ростов Велики изнесе изнесе концерт в края на Светлата седмица в София. Хорът, под диригентството на Матвей Переверзев е носител на множество награди от хорови фестивали.

Наред в църковни песнопения от Рахманинов, Бортнянски и Чесняков момчетата от Варницката Православна гимназия бяха подготвили българска народна песен, както и традиционна песен в съпровод на тимпан, изпълнена на суахили.

„Хорът е отличен, изпълненията му създават празник за душата”, не скри възхищението си Старозагорският митрополит Киприян, в чиято епархия хористите са гостували два дни в рамките на поклонническото им пътуване. Самият владика Киприян, освен митропилит е и музикант и диригент.

В концерта, с който бе отбелязан краят на Светлана седмица и продължаващите дни на Възкресение Христово участва и хорът на Подворието на руската православна църква в София под диригентството на Василена  Ченова –Стефанова, който изпълни произведения от руски  и български композитори.

Освен Старозагорският митрополит Киприян, на концерта присъстваха архимандрит Пахомий -  ректор на Софийската духовна семинария, по чиято покана е хорът на Варницката Православната гимназия и настоятеля на Подворието архимандрит Васиан.