0

Хомеопатията е предпочитана от много хора, които не искат да взимат медикаменти при най-малкото оплакване. В какви случаи тя може да ни бъде полезна и как точно се прилагат продуктите, отговор на тези въпроси дава хомеопатът д-р Петя Авджиева.

Хомеопатията е предпочитана от много хора, които не искат да взимат медикаменти при най-малкото оплакване. В какви случаи тя може да ни бъде полезна и как точно се прилагат продуктите, отговор на тези въпроси дава хомеопатът д-р Петя Авджиева.

- Д-р Авджиева, какво можем да лекуваме с хомеопатия?

- Д-р Какарашев, почти всичко можем да лекуваме с хомеопатия, но най-ефикасна е тя при различните прояви на алергия, вирусни инфекции, заболявания на горните дихателни пътища, гадене, повръщане, диария и в началото на бременността. Също така помага при нервност, безсъние, колики, при хронични и рецидивиращи инфекции. От хомеопатичното лечение се повлияват добре увеличена трета сливица, както и последиците от стреса при преживяна загуба на близък човек или след раздяла с любим партньор. Лечението не действа много бързо и не е за спешна помощ. Ефектите се проявяват по-бавно, но са по-дълготрайни. При остри заболявания, каквито са хремата, възпаленото гърло и острата вирусна инфекция, хомеопатията дава ефект от два до четири дни, понякога до една седмица, докато при хроничните заболявания е необходимо по-продължително време, от порядъка на месеци и години.

- Трябва ли да се спазва диета при прием на хомеопатични медикаменти?

- Да, трябва. По време на лечението с хомеопатични средства, 40 минути преди приема и 40 минути след приема на лекарството се забранява пиенето на кафе, мента и какао, така също не се пушат цигари и не се употребява алкохол. Причината е, че те водят до съдов спазъм, които пречи на резорбцията на хомеопатичните медикаменти. Хомеопатичните средства не се приемат заедно с храна. Вода можете да пиете когато и колкото желаете - без ограничение. Практиката показва, че при съчетаването на хомеопатичните средства с медикаментите от класическата медицина и с билките от природата се получава много по-добър ефект. Разумно е да се направи допълваща терапия с хомеопатичен медикамент, вместо да се комбинират два или повече конвенционални медикаменти или да се назначават лекарства в "конски дози".

- Какво е хомеопатичното лечение при затлъстяване?

- Напоследък ми прави впечатление, че има много хора с наднормено тегло, което се явява причина за развитието на множество болести при тях. На първо място те трябва да ограничат приеманата храна и да увеличат физическата си активност. Могат да приемат и медикаменти за отслабване, повечето от които съдържат Л-Карнитин, Гарциния камбоджа и биоактивен хром. Препоръчвам им да проведат хомеопатично лечение с Фокус везицелозус или с тъй наречените кафяви морски водорасли. Те помагат когато затлъстяването е вследствие на заболявания на щитовидната жлеза. Лекарството е богато на йод, то въздейства върху щитовидната жлеза, засилва метаболизма и така предизвиква отслабването. Йодум е друго хомеопатично лекарство, което може да помогне при хипертиреоидизъм. Подходящо е за нервни, паникьосани и избухливи хора. Калкарея карбоника е спасението за хората, които си позволяват да преяждат и да препиват. Индикатори за това лекарство са силното желание за ядене на яйца и за правене на секс.

- Как да помогнем с хомеопатия на мъж, имащ проблеми в секса?

- Тук е мястото да кажа, че при сексуални проблеми хомеопатията действа много по-добре от виаграта, йохимбина и трибестана, взети заедно. Точната комбинация от хомеопатични медикаменти при всеки човек е различна и се назначава след преглед при хомеопат. Ако няма наблизо хомеопат, а вие имате еректилна дисфункция, също има начин да ви се помогне. На импотентния мъж незабавно му се прилага Еректобел - това е мощен и силен медикамент, които засилва сексуалното желание, дарява мъжа с пълна, здрава, продължителна ерекция и увеличава удоволствието му от секса. Таблетките се смучат в устата до пълното им разтваряне и в никой случай не се гълтат като хапче. Има също ефикасни хомеопатични лекарства за засилване на сексуалното желание на жените, но преди да решите да "лекувате" жената с каквито и да било лекарства е добре да направите всичко необходимо за я поглезите и да я предразположите към секс. Романтична обстановка можете да създадете със запалването на ароматни свещи, пускането на нежна музика, пийването на хубаво шампанско, хапването на ягоди, пчелен мед, шоколад, хайвер, подаряването на красиви цветя и изненадата с хубав подарък. В случай, че това се окаже недостатъчно, дайте на партньорката си да смуче Сепия. Лекарството ще премахне задръжките на партньорката ви, ще увеличи естрогените и рязко ще засили желанието й за секс, особено ако се съчетае с употребата на феромони. Изключително подходящо е за жени, които не обичат да правят секс, страдат от фригидност или получават болки във вагината по време на половия акт. Алтернатива на Сепия е Пулсатила. Тя се дава на жени с намалено либидо, при болезнена менструация и при оплаквания от гадене като при бременност. Някои жени получават диария по време на менструацията и именно Пулсатила ги спасява от това цапащо червено-кафяво нещастие !

- Как да действаме при температура?

- Зависи от температурата. Ако е под 38 градуса не я сваляйте, тъй като това е защитна реакция на организма и е инструмент на имунната система сама да се справи с инфекцията. При фебрилитет с остро начало моментално даваме Оксилококцинум ! Болният получава една доза възможно най-рано и продължаваме през 6 часа до нормализиране на температурата му. Ако температурата е бързоповишаваща се до 39-40 градуса, кожата е зачервена и суха, с липса на потене и със силна жажда за студена вода се дава Аконитум напеус 9 СН по 5 гранули на всеки час до спадане на температурата. При рязко начало, променлива температура, с покачване до 40 градуса, непоносимост към шум, допир и светлина, потене и зачервено лице се дава Беладона.

- Какво помага при болки в гърлото?

- Един топъл билков чай от лайка и липа с лимон и натурален пчелен мед ще ви дойде добре. Също така можете да смучете бонбони с ментол и евкалипт, които имат антисептично действие в устната кухина, ларинкса и фаринкса. Ако гърлото ви е зачервено и сухо, ако имате болки при преглъщане и ако се изпотявате обилно е необходимо да смучете Беладона 9 СН по 5 гранули на всеки час. За големи възпалени тонзили, с бял налеп по тях ефикасно средство се явява Меркуриус солубилис 9 СН, който се смуче по 5 гранули на всеки час. При наличие на стрептококи се назначат антибиотици и се редуват Беладона с Меркуриус солубилис. Това повлиява успешно над 80% от ангините и се приема за "златен стандарт" при лечението им.

Делта-вариантът на коронавируса освен кашлица дава и хрема. Как да се справим с нея?

- Като я лекувате с капките за нос, антибиотика, витамините, минералите и хомеопатичната терапия, която е според носния секрет. Ако секрецията от носа е водниста ще се оправите с Алиум цепа 9 СН - тя се смуче по 5 гранули на всеки час. В случай, че получите парещо сълзене добра работа ще ви свърши Калиум йодатум 15 СН, който се смуче по 5 гранули на всеки час. При жълтеникав гноен секрет на помощ идва Хидрастис 5 СН по 5 гранули на всеки час. Ако получите сърбеж в носа и сте сигурен, че някой не ви "благославя", вземете Сабадила 9 СН. Смучете я по 5 гранули на всеки час.

Какви полезни съвети за здраве и дълголетие ще дадете на читателите?

- Както се казва "По-добре е човек да е жив и здрав, отколкото да е умрял или болен !". За да сте добре и за да не си отидете скоропостижно от този свят е необходимо да живеете природосъобразно, разумно и най-вече да не прекалявате с нищо, включително с удоволствията като храна, алкохол, хапчета, секс и сън. Практикувайте здравословно хранене като балансирате менюто си. Приемайте по два литра вода всеки ден. Дъвчете храната бавно и продължително. Увеличете нивото на физическата активност. Спортувайте поне по тридесет минути всеки ден. След тежък физически труд и при продължителен интензивен секс често се явяват болки в кръста, които се повлияват чудесно от Калиум карбоникум. Поддържайте оптимално тегло. Избягвайте излишния стрес. Спете пълноценно и си осигурете осем часа нощен сън. При безсъние с тревожност ползвайте Арсеникум албум и Седатиф ПС. Откажете цигарите, намалете алкохола и мислете позитивно. Включете в седмичното си меню пълнозърнести храни, бобови култури, ядки, семена и пробиотични ферментирали храни. Избягвайте прекомерната употреба на животински продукти. Само по изключение, примерно по празниците, си позволявайте да консумирате преработени меса, пържени храни, сладкарски изделия и газирани напитки. И запомнете от мен, д-р Авджиева : "Позитивните емоции подслаждат живота много по-добре от захарта, пчелния мед и шоколад".