Холсим: Спазваме законите и стандартите за почтен бизнес и работим в интерес на българската икономика

Холсим: Спазваме законите и стандартите за почтен бизнес и работим в интерес на българската икономика

ПЛАТЕНА ПУБЛИКАЦИЯ

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

Повод за настоящото обръщение са тиражираните вече повече от година в общественото пространство несъстоятелни твърдения и откровени клевети спрямо нашето дружество, повторени и на вчерашната пресконференция на ПК „Екогласност“. Без никакви доказателства се петни репутацията на Холсим и се спекулира със страховете на местните жители по изключително важни за тях въпроси, каквито са здравето и безопасността, поради което смятаме за важно да обърнем внимание на следното:

Холсим извършва дейността си на база сключен концесионен договор за добив на подземни богатства – строителни материали от находище „Белащица“, община Родопи, област Пловдив.

Нашето дружество е обект на непрекъснат контрол по спазване на нормативните изисквания в областта на екологичното законодателство, като само през 2019г. на кариерата са извършени девет контролни проверки от РИОСВ-Пловдив. Общоизвестно сред местната общественост е обстоятелството, че контролният орган РИОСВ-Пловдив извършва системно измерване на качеството на атмосферния въздух с мобилна автоматична станция в района на кариерите край с. Белащица. От друга страна, като отговорен инвеститор Холсим осъществява и собствен контрол върху аспектите на околната среда, като периодично се възлагат редица измервания, свързани с опазване на околната среда и осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд. До момента няма установени превишения от контролните органи или от извършения собствен мониторинг на замърсяване на въздух, шум в населеното място или сеизмично въздействие.

ПК „Екогласност“ и свързаните с тях групи от хора получават от медиите трибуна за своите голословни твърдения, но до момента не са представили никакви конкретни измервания и данни, които да кореспондират с твърденията им.

Отбелязваме, че г-н Емил Георгиев, като представляващ ПК „Екогласност“, два пъти е допускан заедно с част от протестиращите на територията на кариерата, като в нито един от случаите не е изразил някакво конкретно мнение и не е предоставил факти и доказателства.

Относно твърденията за незаконен добив от страна на Холсим, обръщаме внимание, че към момента има образувано съдебно производство и до окончателно произнасяне на съответната съдебна инстанция, въпросните твърдения не следва да се третират като факти.

Нашият бизнес произвежда практически незаменими за обществото строителни материали, от които е изградена, изгражда се и ще се изгражда и занапред ежедневно ползваната от всички ни инфраструктура. Най-отговорно заявяваме, че дейността ни се изпълнява в съответствие с приложимите закони и наредби в страната, а прилаганите от нас стандарти за екологична и социална отговорност в много отношения дори надминават законовите изисквания. И това може да бъде потвърдено и доказано от съответните контролни органи, напр. по опазване на околната среда, контрол на общественото здраве и т.н.

В духа на своите ангажименти към околната среда и благосъстоянието на хората през тази година ще реализираме проект, който предвижда прекратяване работата на сега действащата инсталация, намираща се в близост до републиканската пътна мрежа и разполагане на нейно място на кантарите за готова продукция и автоматично устройство за измиване гумите на изходящия транспорт. След демонтаж на старата инсталация ще се извърши почистване и облагородяване на терена.

В заключение бихме искали да Ви уверим, че ще продължим да спазваме и в бъдеще принципите на ясна и открита комуникация с всички заинтересовани страни и с удоволствие бихме предоставили всякаква добросъвестно поискана публична информация за дейността ни, както и гледната си точка по теми, свързани с нашия бизнес.

С уважение,

Ръководството на

„Холсим Кариерни материали Пловдив“ АД

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.