Холандия впечатлена от напредъка на България, иска още мерки за Шенген (ОБНОВЕНА)
2

Холандия впечатлена от напредъка на България, иска още мерки за Шенген (ОБНОВЕНА)

Екатерина Захариева: Надявам се Нидерландия скоро да вземе решение в наша полза

Холандия вижда напредък на България за влизането й в Шенген, но трябва да изпълни още мерки свързани с корупцията и трафика на хора. Това обяви външният министър на Нидерландия Стеф Блок на пресконференция в МС след среща с премиера Бойко Борисов. Именно Холандия е страната, която блокира членството ни в Шенген.

“Разбирам желанието на България за присъединяване в Шенгенското пространство, но холандския народ трябва да е уверен, че има стриктен контрол по границите”, каза Блок и допълни, че преди страната ни трябва да се справи по-добре в борбата с корупцията трафика на хора. Блок изрази впечатление от икономическия растеж на България и допълни, че през миналата година холандските инвестиции у нас са били на стойност 80 млн.евро. От своя страна външният министър на България Екатерина Захариева обяви, че винаги има място за подобрение, но България показва, че охранява външните граници. Само от началото на годината има 100 дела срещу трафиканти на хора. “Мисля, че наистина се справяме повече от добре. Надявам се Холандия съвсем скоро да вземе решение в полза на България”, каза Захариева.

На срещата му с Борисов двамата също обсъдили темата за Шенген, съобщиха от „Дондуков“ 1. Премиерът бил категоричен, че присъединяването ни към Шенгенското пространство и към еврозоната са основните приоритети на страната и подкрепата на Нидерландия е ключова. „Това ще гарантира пълноценното участие на България в съвместните европейски усилия за адекватно справяне с всички предизвикателства, свързани със сигурността на външните граници на ЕС“, подчертал Бойко Борисов. Външният министър пък отбелязал, че страната ни успешно се справя с опазването на външната граница на Европа. В хода на разговора Борисов заявил, че запазването на целостта на Шенгенското пространство изисква последователни усилия в две ключови области – засилване на контрола върху външните ни граници и подобряване на функционирането на системата за предоставяне на убежище.

По време на срещата бил отбелязан и напредъка на България по реформите в рамките на Механизма за сътрудничество и оценка. „Оценяваме доброто сътрудничество с Европейската комисия по този въпрос и очакваме от нашите европейски партньори също да оценят нашите добри резултати, както и нашата решимост да продължим процесите по необратим начин“, казал министър-председателят. Той заявил, че България високо цени подкрепата на Нидерландия за кандидатурата на страната ни за присъединяване към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и очакваме конструктивна помощ за започване на преговори възможно най-скоро. Подкрепа очаква и страната ни във връзка с кандидатурата за седалище на Европейския орган по труда. Конструктивното двустранно сътрудничество също било акцент в разговора между българския министър-председател и министър Стеф Блок. Премиерът Бойко Борисов изтъкнал, че е изключително важно Нидерландия да остане водещ инвеститор в страната ни, като се запазят позитивните тенденции в двустранната търговия и да се разширят възможностите за присъствие на български продукти на холандския пазар. „През 2018 г. стокообменът между двете страни е 1.994 млрд. евро. Износът за Нидерландия е 774.3 млн. евро, което бележи ръст с 17.1% спрямо 2017 г. Вносът е 1,220 млрд. евро, което с 9.8% повече. За периода 1996-2018 г. преките инвестиции от Нидерландия в България са 7.8 млрд. евро, с което страната се нарежда на първо място по размер на ПЧИ в България“, отбелязват от Министерския съвет.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.