Холандия вече няма да е Холандия

Холандия вече няма да е Холандия

Холандските власти ще престанат да наричат страната „Холандия“ и ще започнат да използват името „Нидерландия“, пише в. „Гардиън“.

Властите смятат, че образът на страната трябва да бъде обновен пред туристите, защото Холандия честичко се асоциира в съзнанието на чужденците с леките наркотици (марихуана и хашиш) и „квартала на Червените фенери“ в Амстердам. Освен това целта е да бъдат пренасочени туристите от столицата към провинцията. Правителството на страната иска Нидерландия да се свързва с образа на свободна и иновативна държава“, пише „Гардиън“, цитирайки министерството на външните работи на Нидерландия. Новата концепция за националния ребрандинг ще бъде представена до края на 2019 г. И правилното име ще започне да се използва още от началото на 2020 г. - на песенния поп-конкурс „Евровизия“ в Ротердам и на Олимпийските игри в Токио. Освен това националният футболен тим ще престане да се нарича Холандия по време на официални срещи.

В момента в по-голямата част от света държавата се нарича Холандия, но мнозина не знаят, че Холандия всъщност е област в запазната част на Нидерландия, къято включва двата исторически най-развити региона на страната - Южна и Северна Холандия. На тази територия се намират и трите най-големи града в Нидерландия – Амстердам, Ротердам и Хага. В чужбина страната е станала известна с името „Холандия“ още от началото на XIX в. именно заради тези два региона – общо те са 12 на брой.

Холандските власти отдавна се опитват да се преборят с утвърдения имидж на марихуанен рай и показна витринна проституция и по тази причина почти всяка година в медиите се появавяват съобщения, свързани с планове за ограничаването както на едното, така и на другото.

Законът, ограничаващ продажбата на марихуана на чужденци в „кофишоповете“, имащи лиценз за свободна продажба на коноп и производните й леки наркотици, уж отдавна е в сила в Холандия, но въпросната продажба продължава и потокът на туристи към кофишоповете не намалява. Законът беше приет през 2009 г. от холандското правителство. Първоначално законът влезе в сила през май 2012-а и засягаше три южни региона на страната. Предполагаше се, че от началото на 2013 г. подобни мерки ще се спазват от всички кофи шопове в кралството, но правителството смекчи позицията си, заявявайки, че окончателното решение за забрана ще се приема от местните власти.

По-късно властите в Амстердам заявиха, че няма да забраняват на чуждите туристи да ползват кафенетата, където се продава марихуана, защото тази мярка щяла да се отрази отрицателно на градската хазна и местния бизнес.

Привържениците на ограниченията смятат, че наркотуристите повишават нивата на престъпност в Холандия, а противниците - ограниченията означават смърт за туристическия бранш. В Холандия съществуват около 700 специализирани кафенета, търгуващи законно с марихуана. 200 от тях се намират в Амстердам.

Същото се случва и с другата „основна“ забележителност на града – т.нар. Квартал на червените фенери. Според последните планове градската управа в Амстердам възнамерява да разреши на проститутките в града да практикуват най-древния занаят и извън пределите на известния квартал, за да се подобрят работните им условия, предава АФП.

Мярката цели също да бъде намален туристическият натиск върху труженичките на любовта. Проститутките се оплакват, че все повече туристи им досаждат за общи снимки, а това прогонва потенциалните им клиенти. Поради тази причина градската управа възнамерява да разшири местата за работа на проститутките и извън най-посещаваните туристически квартали на Амстердам.

Новите зони могат да влязат в действие още през 2019 година. Всяка година градът е посещаван от около 18 милиона туристи, което е повече общото население на Холандия, припомня агенцията.

Всъщност, никаква Холандия повече – само Нидерландия.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.