0

П оловината от ябълкова градина (0,3 ха) в експериментална ферма в университета Вагенинген е била снабдена с мобилен покрив. Целта на съоръжението е да предпази плодовете от гъбички и вредители и максимално да се намали използването на пестициди, пише agroxxi.ru..

Половината от ябълкова градина (0,3 ха) в експериментална ферма в университета Вагенинген е била снабдена с мобилен покрив. Целта на съоръжението е да предпази плодовете от гъбички и вредители и максимално да се намали използването на пестициди, пише agroxxi.ru..

Когато започвало да вали, покривът бил слаган, подобно на покривите на някои стадиони по света. По този начин учените поддържали овошките сухи. Покривът минавал от открито до закрито положение през две и половина минути.

Ябълките като всяка друга култура са изложени на риск от болести и вредители. Всяко едно от тях нанася на производителите значителни загуби. Запазвайки дърветата сухи, ние осъществяваме профилактика, казва изследователят Рин Ван дер Маас.

Покривът е уникален по рода си в Европа, тъй като системата позволява той да бъде слаган и премахван.

 

Гаранция

Откритата система гарантира, че агентите за биологичен контрол, такива като оси-паразитоиди, може да се хранят с вредителите, а насекомите опрашители безпрепятствено ще изпълняват работата си.

В Холандия фермерите вече използват постоянни укрития за отглеждането на череши. От чуждестранни изследвания знаем, че при такива условия обаче се повишава рискът за развитие на плесен и други болести.

Поради това решихме да използваме подвижен покрив, обяснява Ван дер Маас.

 

Тръби

Покривът е снабден с тръби и улеи, по които дъждовната вода достига до резервоар и след това се използва за капково напояване на ябълковата градина. По този начин се гарантира съставът и състоянието на почвата, те останат неизменни, а водата не залива подземните тунели на дъждовните червеи.

Ван дер Маас смята, че използването на защитено отглеждане на ябълки ще намали използването на продукти за растителна защита със 70-90%. Работим в посока преход от агрохимия към физически и биологически методи за борба с вредителите и гъбичните болести, допълва той. Ученият се надява правителството да стимулира осигуряването на покривни съоръжения за ябълковите градини в цялата страна.