Ходим до далечните гръцки острови през май и септември

Ходим до далечните гръцки острови през май и септември

Компенсация за закъснял ферибот само при предварително купен билет

До по-отдалечените от Беломорието гръцки острови обикновено ходим през май-юни или през септември-октомври, научи „Монитор”.

„Българите пътуват до тези острови в Егейско и Средиземно море основно в крилата на сезона през май-юни и септември. Причината е не само цената, която тогава е 30% по-ниска, а и заради не толкова горещото време”, обяснява Константин Занков от Института за анализи и прогнози в туризма.

„Повечето пътувания към гръцките острови обикновено се правят основно само с резервацията на хотела и в офертата изрично е записано, че туристът трябва сам да се погрижи за транспорта си до там. 70-80% от офертите са такива. От България туристически групи с автобус има обикновено повече до Тасос. За по-далечните места като Санторини, Крит, Закинтос, Корфу има и чартърни полети, които се включват в пакетите, но от България всяка седмица към тези острови по този начин пътуват само по 150 човека”, уточни експертът.

Занков коментира и случая с липсата на фериботи наскоро, при който бяха блокирани туристи на остров Самотраки. Според него


не може да има претенции, ако причината е лошото време


„Освен това претенции само при липса на непреодолими обстоятелства, каквото е и лошото време, могат да предявяват само организираните туристи през туроператор. В случай че не са си резервирали почивката през туроператор, но имат предварително закупени билети за ферибота за определен час, също могат да предявят претенции. В Самотраки повечето туристи са били неорганизирани и не могат да имат претенции за липсата на фериботен превоз”, обясни той.

Соня Спасова от Европейския потребителски център-България каза, че ако пътниците са си купили предварително билет за ферибота и той закъснее повече от 90 минути, то те имат право на избор между възстановяване на сумата за билета в срок до 7 дни


или премаршрутиране при сходни условия и при първа възможност


„За времето на изчакване фериботната компания или пристанищните властни трябва да осигурят на тези пътници и грижи - храна, напитки, и ако е необходимо - и настаняване. Това настаняване е ограничено до 3 нощувки при максимална цена 80 евро на нощувка на човек, като трябва да се погрижат и за транспорта от и до мястото на настаняване. Пътниците имат право да претендират и за обезщетение, което може да бъде процент от цената на билета. Тази компенсация е между 25% и 50% от цената на билета в зависимост от времето за пътуване, както и от това колко е закъснял превозът. Пътниците нямат право на настаняване, ако отмяната е причинена от лоши метеорологични условия.


Всички пътници имат право на информация


и това е важно, за да бъдат спокойни. Нашият съвет е пътниците да пишат до превозвача - и то трябва да го направят в рамките на 2 месеца. Превозвачът трябва да реагира в срок от 1 месец и да даде окончателен отговор не по-късно от 2 месеца след получаване на жалбата. Ако не са доволни - да се обърнат към ЕПЦ-България. Когато туристите са отишли на острова с помощта на туроператор и имат организирана пакетна почивка - трябва да поискат съдействие от тази фирма”, допълни Спасова.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.