Хо-хо-хо, или докъде да последваме шейната на Добрия старец (ГАЛЕРИЯ)
6

Хо-хо-хо, или докъде да последваме шейната на Добрия старец (ГАЛЕРИЯ)

Рудолф и Дядо Коледа ни посрещат в Лапландия, датчаните ни канят в своята социална нирвана

Казват, че Коледа е семеен празник. Това е и причината традиционно хората да се прибират по родните места, когато наближи заветната дата на Бъдни вечер. Без да нарушаваме традицията да изкарваме коледните празници семейно, можем да подправим почивните дни и с щипка вълнение и приключение. А какъв по-добър начин от това да заведем най-близките роднини и (или) приятели на зимно пътешествие!

Да избягаш от рутината, е едно от желанията, които съпътстват всяко едно решение да си стегнем багажа и да си запеем в хор популярния почти до втръсване хит на Графа „Дим да ме няма“. Когато към него прибавим и възможността да станем свидетели на приказка от плът и кръв – то заминаването за всеки чистокръвен пътешественик си е направо задължително.

С цел да ви улесним в избора и да ви представим някои от най-привлекателните места по това време на годината „Монитор“ състави кратък списък с дестинациите, до които си заслужава да последваме шейната на Добрия старец.

ЛАПЛАНДИЯ

Кой не иска да открие къщата на Дядо Коледа? Да види следите от тъкмо излетелите с торбата с подаръци елени и да надникне при трудолюбивите му помощници – джуджетата. В случай че нямате вход към дома на потропващия с червените ботушки добряга от гардероба си (както момченцето Марти от българския филм “Smart Коледа“),  можете да зарадвате близките си с изживяването и да пътувате по конвенционалния начин. Пътешествието до Лапландия е особено добра идея, ако в семейството имате деца, за които това ще бъде сбъдната мечта.

Само за една година географската област Лапландия е посетена от 1,8 милиона туристи, като предпочитаното време за екскурзия до там, разбира се, е по Коледа.

Днес областта е разделена между Норвегия, Швеция, Финландия и Русия. Ние обаче ви препоръчваме да се посветите на финската част на Лапландия, защото именно там е позиционирано селото на Дядо Коледа.

Разположено на само няколко километра от града Рованиеми, то ежегодно привлича и малки, и големи, искащи да се сдобият със снимка пред дървената къщурка на Добрия старец, а защо не и със самия него. Разбира се, свободното влизане в дома му е забранено, но това съвсем не унищожава шансовете ви да си поръчате любимия подарък на добродушния раздавач на емоции.

Макар че да отидеш до Лапландия и да не видиш Дядо Коледа, си е като да стигнеш в Рим и да не видиш папата,  Рованиеми предлага куп забавления и за тези, които не искат да прекарват почивката си в дълги опашки. Ако все още носите детското у себе си, можете да се пуснете с шейна, теглена от истински елени. Така че току-виж се запознаете и с Рудолф. Макар че е трудно да се прогнозира, е възможно да станете свидетели и на Северното сияние. Културата на Рованиеми също заслужава вниманието ви. Въпреки че селището е разрушено по времето на Втората световна война, впоследствие е възстановено от архитекта Алвар Аалто. На изложби на местни артисти и на представления на Лапландския камерен оркестър пък ще можете да се насладите в местния Дом на културата.

КОПЕНХАГЕН

Ако лудницата около коледното пазаруване ви идва в повече, то Копенхаген определено е вашето място. Датската столица ежегодно е пристан за всички туристи, които едновременно обичат празника, но и искат да избягат от задръстванията по пътищата и в моловете. Градът всъщност е известен с това, че особено по време на зимните празници изпада в социална нирвана. Това е състояние, което самите местни наричат „хуга“. Няма конкретен превод. Въпреки това англичаните обикновено приближават значението му до думата „уют“. Реално датчаните влизат в състоянието „хуга“, когато изключват бушона на забързаното ежедневие и започват да обръщат внимание на малките щастливи мигове в живота. Като това да зарадват любим с хубав подарък или да попаднат на добър приятел на улицата. Обикновено колите не са предпочитан начин за транспорт в това време на годината в Копенхаген. А по улиците, в заведенията и в хотелите, в унисон с „хуга“ и вашето собствено желание да кажете за малко „стоп“ на забързаното ежедневие, ще ви зарадват стотици, ако не и хиляди запалени свещи.

Сред най-предпочитаните места за посещение около коледните празници в Копенхаген пък са градините Тиволи. Тази година те ще дадат терен на 26-ото поред ежегодно честване на Рождество Христово. На място ще ви изненадат стотици светлинки, сгушени дървени къщурки, декорирани с борови клонки. Ще има, разбира се, и елхи – над 1000 на брой. А в случай че все пак не сте успели дотогава да напазарувате на коледна тематика – ще можете и да наваксате с покупките на организирания пазар.

ДЪБЛИН

Коледният дух и замръзналите сополи няма да ни подминат и в Дъблин. Ирландската столица също е сред най-предпочитаните от туристите локации  навръх Бъдни вечер и Коледа. Градът изненадва с няколко любопитни традиции, като в същото време успява да улови и магията, която обикновено свързваме с тези дни от годината.

Сред най-интересните дейности, които ирландските семейства често предприемат малко преди Добрия старец да „запали“ шейната с подаръците, е да посетят „Подвижната ясла“. Твърди се, че за първи път това се е превърнало в традиция преди 24 години. Защо обаче - вероятно ще могат да ни разкажат онези, които се завърнат от Дъблин след коледните празници тази година. „Подвижната ясла“ е дом на овца, магаре и коза. За тях през цялата година се грижат от ирландската асоциация на фермерите. Традиционно се смята, че заниманието е предимно за деца. Родителите пък могат да се почерпят и с някое друго парче пай.

В Дъблин си имат и ежегодно коледно събитие, което наподобява по дейност (съвсем не по значение) нашето хвърляне на кръста на Богоявление. Всъщност ентусиасти се събират при прочутия нос 40 фута в Сандъкоу, облечени в червени шорти, с шапки и бради, приличащи на тези на Дядо Коледа, и се хвърлят в ледените води.

Дори и да не сте фен на тези привички на ирландците, не се притеснявайте – на терен отново ще си заслепят коледни светлинки, а сред местата, които със сигурност трябва да посетите, макар и да нямате нужда от още придобивки за Коледа, е пазарът на улица „Графтън“. Именно там всяка Бъдни вечер се състоят и грандиозни спектакли и музикални концерти по повод празника.

ЗАЛЦБУРГ

Има цял музей, посветен само на Коледа! Това е едното изречение, което мигновено пали любопитството на всеки, влюбен в празника. Намираме се в австрийския град Залцбург, където местните ще ни разкажат с вълнение историята на Коледа. Или поне своята си история с празника, тъй като музеят е посветен именно на австрийските традиции. Не е голям, но за сметка на това със сигурност ще се почувствате като пътешественици във времето. Особено когато попаднете на играчките за елхи, които са се произвеждали в разгара на Първата световна война. Тогава, изглежда, австрийците са чувствали нуждата да вкарат историческото събитие в коледните тържества. Заради това са окачвали по дръвчетата си орнаменти във формата на пищови и подводници.

В Залцбург присъствието на крампуси също е особено актуално през зимата. За съжаление те традиционно се разхождат по улиците до началото на декември, но със сигурност ги имайте предвид при следващо пътешествие. А за невежите (по подобие на пишещия тези редове – б.а.) обясняваме – Крампус е анти-Дядо Коледа. Почти буквално. Ако Добрия старец поощрява и радва с подаръци послушните деца, то задачата на Крампус е да накаже непослушните малчугани. Ще го познаете лесно. Освен че е окичен с камбани, които дрънчат (подобно на нашите кукери), Крампус се оприличава на „полукозел, полудемон“.

Иначе със сигурност вдигнете наздравица по ресторантите с греяно вино (което сервират дори и в безалкохолен вариант!) и се разходете из коледните пазари. Със сигурност ще откриете нещо и за себе си, предвид че продуктите са предимно ръчно изработени.

НЮРНБЕРГ

Местните го рекламират като най-популярния коледен град. Нюрнберг е със сигурност сред предпочитаните дестинации по това време на годината. Причината - германският град разполага с грандиозни коледни пазари. Те са общо три на брой, като вместо да се конкурират, всеки от тях има собствено предназначение. Първият – и най-известен – е Christkindlesmarkt (буквално се превежда „Коледен пазар“). Следват още детският и международният, като средното време, за което се разглеждат, надвишава два часа. Предвид големите им размери и коледната еуфория, на терен ще ви предложат и да се включите в организиран тур с гид. Плюсът на това е, че вашият водач ще може да ви разкаже не само за пазарите като цяло, но и за тяхната история, за традициите на града.

Сред най-ярките белези на Коледата в Германия по принцип е почитането на Коледното дете, което заема мястото на Дядо Коледа. Коледното дете е изобразявано като ангел – с крила, като неговата задача е да раздаде подаръците на малчуганите, като ги остави под елхата. Родителите често обясняват, че то няма да посети къщата им, ако децата се опитат да го видят. Смята се, че Коледното дете е протестантският вариант на Добрия старец, като най-често се среща именно в Германия. За него обаче ще можете да научите още в Чехия, Австрия, Лихтенщайн, Унгария, Словакия и Швейцария.

НЮ ЙОРК

Това е може би най-космополитното предложение в този списък. Ню Йорк е сред топлокациите, които туристите искат да посетят независимо от това по кое време на годината планират пътешествието си. Около Коледа обаче Голямата ябълка се превръща в истинско бижу за всеки фен на зимните кънки. Брайънт парк например ще ви посрещне с ледена пързалка, която се разпростира на впечатляващите 1580 квадратни метра. Това традиционно се случва безплатно, като можете да си носите кънки от вкъщи или да си наемете такива за 20 долара. Освен това в същия парк ще можете да наваксате и с коледните покупки. На място ще намерите към 170 магазина, които са се посветили именно на празника. С ледени изкушения ни кани и „Рокфелер център“, който заслужава вниманието ни независимо дали е Коледа или не. За да се пързаляте там, ще трябва да преброите около 33 долара.

Ню Йорк би била страхотна възможност и да коледувате. Да, традицията там далеч не се нарича така. Но всички ентусиасти, които и насън могат да запеят поне десетина песни, посветени на празника, се събират заедно точно на Коледа, за да се посветят на тази своя страст. Това обикновено се случва в Грамърси парк.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.