Хлябът нагоре с 10 ст. -  вечер го продават по-евтино, за да не остане (ОБЗОР)

Хлябът нагоре с 10 ст. - вечер го продават по-евтино, за да не остане (ОБЗОР)

Търговците вече не могат да го връщат на производителите

Цената на хляба се е увеличила с близо 0,10 лв., заяви председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева в ефира на Нова тв. Това се дължи на покачването на енергията, петрола, транспорта и много други разходи.

Припомняме, че съгласно Закона за храните търговците

вече не могат да върнат хляба на своите доставчици.

Затова е наложена практиката всеки следобед и вечер доставените от сутринта количества да бъдат с намалена цена.

„Моята препоръка към търговците е хлябът да бъде изложен в „зелените“ коридори, за да може възрастните хора да го закупят без увеличение на цената“, заяви Кукушева, като допълни, че пандемията е довела до по-голямо търсене на зърнените пазари и скок в цената на пшеницата брашното. Очакваното вдигане на цените е между 10-20%. Междувременно в условията на надигаща се икономическа криза, новината за предстоящо поскъпване се приема остро от клиентите. „Това е основна храна, не би трябвало цените да се повишават, тъй като заради пандемията хората губят поминъка си”, коментира потребителят Георги Бояджиев, цитиран от Нова тв.

Сред основните посочвани от хлебарския синдикат причини за поскъпването е

нарастването на цената на зърното,

Хлебната пшеница у нас от август до края на ноември скочи с почти 20 лв., сочат данните на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA) към Института по аграрна икономика, предоставени на „Монитор“.

В разгара на жътвата житото и през септември се предавало по 330,53 лв. за тон без ДДС, а през ноември то достига до ниво от 350 лв. През октомври цената дори се покачи до почти 356 лв. за тон. Ноемврийската цена се очаква да се запази и за последния месец на годината, прогнозират от САРА.

Фуражната пшеница е предпочитана да се сее от родните фермери, защото дава по-високи добиви и вече доста често се използва в България за производството на хляб, като при това се влагат специални подобрители в брашното. Нейната цена от септември до края на миналия месец

се е повишила с повече, отколкото на хлебното жито,

като разликата достига почти 26 лв. за тон. В деветия месец на годината се продавала средно по 307,06 лв./т без ДДС, а през ноември - по 333 лв., а за декември се очаква да стигне 335 лв., сочат още данните на САРА.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.