С европейски средства 50 детски градини ще имат възможността да организират занимания по програмиране за деца. Ще има и финансиране за оборудване с дигитални устройства. Това заяви зам.-министърът на образованието и науката Деница Сачева по време на посещение в детските градини и училищата в област Монтана.

Една от тях бе детска градина „Калинка“ в Монтана, където работи иновативна практика за сътрудничество с родителите.

Градината вече използва и електронен дневник, в който отразяват посещенията на децата. „Работим по въвеждането на компетентностния подход още от детската градина. Промяната във философията на системата няма да е лесна, но на различни места виждаме преподаватели от бъдещето. В рамките на бъдещите ни проекти ще финансираме допълнително обучение по български език в детската градина и възможност за плащане на таксата за деца от социално-слабите семейства“, обясни още Сачева.

Зам.-министърът посети и Първо СУ, което през тази учебна година получи награда за архитектурна среда. Второкласниците от училището всяка седмица се запознават с различни професии като лекар, космонавт и архитект. В зависимост от професията учителката им Елеонора Богданова разработва различни игри и по този начин показва на децата какво работят тези специалисти. Училището провежда извънкласни занимания по грънчарство и килимарство, а според Сачева това е начин да се запазят традиционно българските занаяти. Заради желанието на учениците да бъдат предприемачи тя посъветва учителите да създадат учебно-тренировъчна фирма.

 „Учебно-тренировъчните фирми са начин повече училища да възпитават у децата предприемачески умения. Те ще са необходими за бъдещата им реализация, независимо каква професия решат да упражняват“, подчерта Сачева.

На среща на тема „Образование“ в Монтана тя подчерта, че образованието е причина номер едно за мобилността. „То е важен фактор и във вътрешната мобилност, и в същото време е универсалният отговор на всички предизвикателства“, поясни заместник-министър Сачева. По думите й за четирите години на мандата на сегашното управление ще бъдат вложени общо 2,4 млрд. лв. за модернизиране на системата и за изпълнение на ангажимента за двойно увеличаване на учителските заплати.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Антон Митев ще изпълнява временно длъжността до назначаването на нов генерален директор

СЕМ прекрати мандата на шефа на БНР (ОБНОВЕНА)

Антон Митев ще изпълнява временно длъжността до назначаването на нов генерален директор

Мандатът на генералния директор на Българското национално радио - Светослав Костов беше прекратен предсрочно.