Хитрино: 15 години затвор за първия машинист, 10 за втория
7

Хитрино: 15 години затвор за първия машинист, 10 за втория

15 години лишаване от свобода за машиниста на влака, взривил Хитрино, Димитър Михнев постанови състав на Шуменския окръжен съд. Михнев е управлявал влака като машинист първо лице и получава по-висока присъда, докато колегата му Радослав Петков, който във въпросната смяна е бил машинист второ лице получи 10 години затвор.

Присъдата не е окончателна, прокуратурата е доволна, но ще обжалват както близките на пострадалите, които искаха тавана от 20 години затвор за двамата машинисти, така и адвокатите им, които пледираха за оневиняването им.

Михнев и Петков бяха осъдени за нарушаване на множество правила за движение постановени съгласно чл. 115 от Закона за железопътния транспорт и наредба номер 58 от 2006 година за правилата за техническа експлоатация, движение на влаковете и сигнализация в железопътния транспорт са влезли при разрешени 40 км/ч със скорост от 78 км/ч, при което последвало дерайлиране и увреждане на вагон-цистерна от състава на композицията, изтичане на превозван газ пропилен и последвал взрив. При този взрив по непредпазливост двамата в условията на т. н. независимо съпричиняване причинили смъртта на 7 лица, тежки телесни повреди на четирима и средни телесни повреди на десетима. Железопътната катастрофа в Хитрино стана в ранните часове на 10 декември 2016 година.

Ден преди произнасянето на съда с присъда адвокатите на близките поискаха от съда при произнасяне на ефективна присъда да наложи на подсъдимите мярка за неотклонение задържане под стража. Заради поведението им в хода на досъдебното производство и съдебния процес обаче магистратите не уважиха искането. Въпреки това те промениха мярката за неотклонение „Подписка” с домашен арест с гривни за електронно наблюдение.

Мотивите за присъдата ще станат ясни в двумесечен срок, но още в сряда в съдебна зала съдия Румяна Райкова направи някои разяснения за подсъдимите, като вероятно те ще намерят място и в мотивирането на съдебния акт. Като отегчителни причини съдът е приел броя на загиналите и причинените телесни повреди, причинените несъставомерни имуществени вреди, риска за здравето на останалите жители на Хитрино и наложилата се 10-дневна евакуация с блокаж на живота в населеното място, както и двойно по-високата скорост.

Смекчаващи отговорността обстоятелства са били чистото съдебно минало и на двамата подсъдими, добрите характеристични данни, стабилно изградените им трудови навици, зрялата възраст на подсъдимия Петков и действията му за обезопасяване на влака непосредствено след настъпването на произшествието и съпричиняване от страна на другия съподсъдим.

Като допълнителни смекваващи вината на подсъдимите обстоятелства са приети превозването на опасен товар в цистерна, която не отговаря на изискванията на Правилника за международен превоз на опасни товари RID (2), обстоятелството, че множество изисквания на директива 2004/49 на ЕС от 29 април 2004 година относно безопасността на железопътния транспорт в общността не са били съобразени в законодателството на Република България. Според вещи лица Стоилов и Ананиев   товарен влак с подобни опасни товари изобщо не е трябвало да спира в населено място. Съдът е отчел още и поддържаната на минимума откъм изисквания инфраструктура и в частност на железопътния път в района на гара Хитрино, по която се е наложило да изпълняват трудовите си задължения машинистите Петков и Михнев.

Съдът даде да се разбере, че има неизпълнение на трети лица, които са допринесли за настъпилото железопътно произществие, но след като липсва внесено обвинение за престъпление от общ характер срещу други лица по настоящото дело тези факти и обстоятелства могат да бъдат разглеждани единствено като смекчаващи отговрността и вината обстоятелства.

Катастрофалната по размери железопътна авария в Хитрино стана в ранните часове на 10 декември 2016 година.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.