Хирурзи и реанимации отказват лечение на пациенти с ХИВ

Хирурзи и реанимации отказват лечение на пациенти с ХИВ

Хирурзи и реанимации отказват лечение на пациенти с ХИВ въпреки, че инфекцията вече е контролирано хронично заболяване. Стигмата по отношение на тях сред медицинските кадри извън инфекциозните отделения е все още сериозен проблем. Това съобщиха лекари по време на дискусия за предизвикателствата в лечението и контрола на ХИВ, организирана от Българското дружество по инфекциозни болести.

Най-често се срещат откази от хирурзи да извършват операции или от реанимации за дихателна реанимация на пациенти с ХИВ/СПИН. Един от здравните центрове се оплака, че не може да осигури медицински специалисти, които да вземат проби на пациентите поради страх сред кадрите. Медиците напомниха, че системният прием на антиретровирусна терапия и поддържането на неоткриваем вирусен товар води до това, че пациентите не предават вируса при хирургически интервенции или сексуален контакт без презерватив. На практика при редовен прием на хапчета инфекцията се превръща в хронична и контролируема, като вирусът не се предава при хирургически интервенции или сексуален контакт без презерватив, подчертаха специалистите.

Пациентите, които приемат медикаментите редовно и сътрудничат на лекаря в лечението ще получават своята антиретровирусна терапия за три месеца, а не за един, както беше до сега. Промяната ще влезе в сила от месец май, съобщиха ектсперти от Министерството на здравеопазването. Важно за получаването на лекарствата на три месеца е и пациентите да са с неоткриваем вирусен товар поне от една година и с не по-малко от 350 CD4 клетки/микролитър кръв, доказани с две последователни изследвания.

Лекарите, грижещи се за пациентите с ХИВ, поискаха от здравното министерство да намали административната тежест към тях и като се въведат електронни рецепти, които да се отчитат директно в болничните аптеки и по този начин спре писането на рецепти на хартия. Медиците поискаха още и да се преустанови практиката за писане на протоколи за терапията на всеки пациент на полугодие, освен ако терапевтичният режим не е променен. От софийското отделение по ХИВ посочиха, че всекидневно през отделението минават поне по 100 пациенти, за които времето се прекарва в администриране, вместо в прегледи и консултации. От своя страна експерти от здравното министерство обясниха, че в момента се работи по въвеждането на електронна рецепта.

Лекари настояват и за осигуряването на психологическа подкрепа за пациентите в петте сектора за наблюдение и лечение на ХИВ/СПИН в страната.

Към момента такава специализирана помощ не се предлага в лечебните заведения, а е жизненоважна за социалното и психологическото благополучие на пациентите. Емоционална подкрепа на серопозитивните се предоставя единствено от пациентски организации, но това не покрива нуждите, отчетоха медиците.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.