Химн на природата в керамиката на Миряна и акварелите на Моника
2

Химн на природата в керамиката на Миряна и акварелите на Моника

Изложбата „Естествена среда“, обединяваща творческите търсения на българката Миряна Михайлова в керамиката и на словачката Моника Паско Микишкова в живописта, може да се види до 24 август в столичната галерия „Аросита“ на ул. „Врабча“ 12А. Експозицията е подчинена на идеята за по-близък диалог както с природата, така и със самите нас.

„Изборът ми да събера именно тези две художнички в обща изложба е продиктуван от вътрешното ми усещане за близка връзка между авторките, без те лично да се познават. Техните търсения, присъствието на природни елементи в творбите им, както и личният им емоционален принос са ярко изразени. Фокусът всъщност е едно задълбочено отношение към заобикалящото ни. Това, което ни провокира, и това, което се променя, оставя отпечатък у нас и ни напомня, че съществуваме като индивидуални стойности“, обяснява кураторът на сбирката Пенка Минчева.

Творбите на Миряна и Моника съдържат екзистенциални въпроси, чиито отговори могат да бъдат строго персонални, но във всяко от техните произведения присъства въпросът за живота, неговите форми и рефлексии.

Изразните средства, обединяващи двете художнички, не са водещи, но те напомнят, че акварелът и керамиката са техники на съвременния изказ, създаващи лесно естествена връзка с публиката.

Миряна Михайлова (р. 1978) е завършила керамика в Националната художествена академия в София в ателието на проф. Божидар Бончев и е специализирала в Международната лятна академия по изящни изкуства в Залцбург. Творби на Миряна са показвани в София, Варна, Венеция, Нютън и др

Моника Паско Микишкова (р. 1983) е учила класическа живопис при проф. Ян Бергер и в университета на Нюкасъл. Завършила е Академията за изящни изкуства и дизайн в Братислава и защитава докторат там. Творчеството й се фокусира върху портрета, а специално в тази изложба – върху растенията и семето, мултиплицирани в различни форми в произведенията ѝ.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.