Химичка в БАН изследва  тайванска билка срещу COVID-19

Химичка в БАН изследва тайванска билка срещу COVID-19

Доц. Ина Анева, д-р Мария Калапсъзова и Нина Стоянова-Нанкова са тазгодишните носителки на националната стипендия "За жените в науката" за България за 2021 г.

Проектът, с който Нина Стоянова-Нанкова е фокусиран върху изследването на растението Graptopetalum paraguayense и неговите потенциални лечебни свойства срещу човешки коронавируси. Екипът от учени, с който тя работи е предизвикан от ниската заболеваемост и смъртност от Covid, регистрирани в Тайван от началото на пандемията. Именно това растение тайванците всекидневно консумират. В момента Нина Стоянова-Нанкова е асистент в Института по обща и неорганична химия към БАН и е част от лаб. "Теоретична и изчислителна химия".

Д-р Мария Калапсъзова е името на втората стипендиантка по програмата "За жените в науката" тази година. В момента тя е главен асистент в Института по обща и неорганична химия към БАН, като е завършила висшето си образование в ХТМУ - София. Научната ѝ дейност и проектът, с който спечели наградата, са съсредоточени върху разработване на по-ефективни и евтини материали за съхранение на зелена енергия и целят изобретяването на иновативни натриево-йонни батерии.

Третата стипендиантка по програмата - доц. Ина Анева е доцент в секция "Приложна ботаника" на Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания и е научен секретар на институцията. Проектът, с който Ина печели стипендията е проучване на лечебните свойства на растения като мурсалския чай по отношение на невродегенеративни заболявания като Алцхаймер, Паркинсон, деменция.

Престижното отличие им бе присъдено за техните новаторски научни проекти на официална церемония в Софийски университет "Св. Климент Охридски" със специалното участие на Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България. Това е пета поредна година, в която Йотова подкрепя с присъствието си каузата на L'Oréal и ЮНЕСКО за повече жени в науката. Събитието бе уважено още от доц. д-р Диана Ковачева, омбудсман на Р България, Дончо Барбалов, зам.-кмет на София, Н. Пр. Флоранс Робин, посланик на Франция в България.

Тази година стипендиантската програма "За жените в науката" се провежда в България за 11-и пореден път в партньорство между L'Oréal България, СУ "Св. Климент Охридски" и Националната комисия за ЮНЕСКО - България. От създаването си през 1998 г. и до днес "За жените в науката" продължава да е единствената по рода си глобална програма, която се бори за равенство между половете в науката (жените все още представляват едва 33%* от изследователите в световен мащаб). През последните 23 години "За жените в науката" е подкрепила и отличила над 3600 жени учени в над 110 държави.

Снимка M3 Comunications

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.