0

В лизане в топ 200 университета в областта материалознание е една от основните цели на Факултета по химия и фармация към СУ „Св. Климент Охридски“ благодарение на дейностите си по проект финансиран от програма „Хоризонт 2020“.

Влизане в топ 200 университета в областта материалознание е една от основните цели на Факултета по химия и фармация към СУ „Св. Климент Охридски“ благодарение на дейностите си по проект финансиран от програма „Хоризонт 2020“.

Класирането на по-предни позиции в QS Top Universities става благодарение на няколко основни показателя, сред които са академична репутация, престиж сред работодателите, съотношение студенти и учени във факултета, индексирани публикации на факултета, уебвъздействие, брой цитати на публикациите, чуждестранни студенти. Благодарение на проекта „Повишаване на научния капацитет на Факултета по химия и фармация към Софийския университет като водещ регионален център за изследвания и иновации в областта на съвременните функционални материали“ постдокторанти и професори от различни катедри във факултета са участвали в няколко тематични семинара, участия в международни форуми и конференции.

По проекта са организирани и съвместни училища, първото от които е проведено в Университета в Кеймбридж, а четвъртото в Макс-Планк в Германия. Чрез научното сътрудничество с партньорските организации са направени 15 съвместни научни публикации и е започната работа в 10 нови тематики, повишен е средният брой цитирани текстове на учените от факултета.

По проекта се развиват дейности в лаборатории към различните катедри на Факултета. В катедра „Физико-химия“ работи в сферата на активния транспорт на лекарства, катедра „Приложна неорганична химия“се занимава със синтезира водород, катедра по „Инженерна химия и фармацевтично инженерство“ работи по незапалими порьозни материали за топло- и шумо-изолация, които ще помогнат за изработването на материали за облицоването на сгради с незапалими материали.

Тези дейности ще помогнат за влизането на факултета в топ 200 на QS Top Universities, както и биха допринесли за достигане на място в топ 601-650 на СУ„Св. Климент Охридски“ според същата класация.