0

В сяка пролет в Хималаите се събира гъба, известна като афродизиак, която расте във вътрешността на гъсеница и която се продава понякога по-скъпо от златото в китайските билкови аптеки.

Всяка пролет в Хималаите се събира гъба, известна като афродизиак, която расте във вътрешността на гъсеница и която се продава понякога по-скъпо от златото в китайските билкови аптеки.

Гъбата, която се казва ярсагумба или Ophiocordyceps sinensis, е известна с прозвището "виаграта на Хималаите". Ново изследване обаче показва, че климатичните промени допринасят за намаляването на гъбата.

Досега се смяташе, че гъбата става все по-голяма рядкост заради прекомерната експлоатация и жестоката конкуренция. През 2009 г. и 2016 г. реколтата стана причина за кървави сблъсъци в Непал.

Виаграта на Хималаите се слага в чайове и супи. Смята се, че помага и срещу рак и други болести. Авторите на изследването говорят за случай на цена от 140 000 долара на килограм за гъби с отлично качество през май 2017 г. За сравнение кило злато струва около 40 000 долара.