Хиляди подадоха декларации за данъчните облекчения за деца: ето какви са условията

Хиляди подадоха декларации за данъчните облекчения за деца: ето какви са условията

Десетки хиляди хора вече са подали декларации за данъчните облекчения за деца и за данъчни облекчения за деца с увреждания, каза в онлайн брифинг говорителят на Националната агенция за приходите Росен Бъчваров. Условията за получаване на облекченията бяха обявени преди няколко дни от НАП.

За отглеждане на дете родителите получават намаляване на данъчната основа на дохода си от 2021 година - 4500 лева за едно дете, 9000 лева за две деца и 13 000 лева за три деца. Съответно данъкът им се намалява с 450, 900 или 1300 лева.

Много важно условие е родител, преди да се опита да ползва облекченията да провери дали има неплатени публични задължения, изпратени за принудително изпълнение от НАП. Най-лесно това става в електронната услуга на НАП. Ако например човек има глоба от КАТ, която е пратена в НАП за принудително събиране, нека първо си плати глобата и после да подава декларация за отстъпка. Облекчението могат да ползват настойници, попечители или роднини, които отглеждат децата.

Право на данъчно облекчение имат граждани на страни член на ЕС или ЕИП. Облекчението за дете с увреждания се прави на данъчното основа 9000 лева и съответно родител може да получи обратно 900 лева. Декларации за получаване на облекчение за дете и за дете с увреждания с над 50 процента с решение на ТЕЛК се подават паралелно и данъчната отстъпка се сумира и стига 1350 лева. Парите за подадените през работодател декларации за отстъпка в повечето случаи ще се върнат при хората с януарската им заплата.

Ако един родител подаде данъчна декларация за облекчение през работодател, то другият задължително ще трябва да подаде данъчна декларация в установения срок, с цел контрол, обясни Бъчваров.
Няма изискване за подаване на съпътстващи документи към декларация за данъчна отстъпка - те се събират служебно от НАП. Това се отнася и за решението на ТЕЛК за дете с увреждания, каза Бъчваров.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.