Херо Мустафа: България трябва да продължи модернизацията на армията (ОБНОВЕНА)
3

Херо Мустафа: България трябва да продължи модернизацията на армията (ОБНОВЕНА)

Вицепрезидентът: Европейските граждани очакват резултатна политика за сигурност

През изминалите 30 години стана ясно, че заедно сме по- силни, по- проспериращи и по- сигурни. Много пъти съм казвала, че силна България е в интерес на САЩ, силна България е в интерес на трансатлантизма. Това заяви посланичката на САЩ у нас Херо Мустафа по време на конференция, организирана от Атлантическия клуб в България. 

„Ние имаме нужда да останем заедно и да засилим връзките, които ни свързват“, добави тя. В тази връзка посланичката говори за сигурност, енергия и инфраструктура.

Тя уточни, че се включва в разговора от Пловдив. Тя е там, за да наблюдава военното учение на спецчастите- Trojan Footprint - South 21. Мустафа подчерта, че в това учение има и американски военни.

„Това учение е пример за съвместната работа в отбраната сред съюзниците в региона на Черно море, като се има предвид агресията“, заяви Мустафа. По думите й за това е важно, това което България прави по отношение на бързото модернизиране на армията. „България трябва да остане в този курс“, категорична бе посланичката на САЩ.

Мустафа подчерта, че България ще бъде домакин на инициативата „Три морета“. Тя коментира, че борбата с корупцията е пряко свързана с позицията на България като стабилен член на НАТО на югоизточния фланг на Алианса.

"Въпросът с корупцията е важна тема. Виждаме как различните инфраструктурни проекти предлагат среда за корупционни практики. Затова България трябва да се възползва от момента и да направи прозрачни обществените поръчки, да засили контрола над държавните дружества и да подобри прилагането на закона. Целта е всичко да се прави в обществена полза", каза Мустафа.

Според нея България и Черноморският регион трябва да се възползват от подобрените възможности за свързаност в областта на сигурността, енергетиката и инфраструктура.

„Това изисква умно инвестиране, силна политическа координация и сътрудничество. САЩ са готови да помогнем с каквото можем, ние сме съюзници, приятели и партньори“, каза американският посланик.

"Европейските граждани очакват нова и резултатна политика за сигурност. Темата за самостоятелна отбранителна и политика за сигурност на Европа не е нова, но на този етап политическото говорене е повече в сравнение с резултатите, различията са повече от единодействието и Общата политика за сигурност и отбрана и до днес остава най-слабо развитата европейска политика", обяви вицепрезидентът Илияна Йотова по време на онлайн конференцията "Изпреварваме бъдещето: подготовка за НАТО 2030", съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Във форума, който отбелязва 30-годишнината на Атлантическия клуб в България, участват бивши генерални секретари на Северноатлантическия алианс, висши представители от структурите на НАТО, чуждестранни експерти по сигурност и отбрана.

"Според мнозина политици и анализатори европейските граждани вече не се питат какво само НАТО и САЩ могат да направят за тях, но най-вече какво самите ние като европейци можем да направим за себе си, да браним собствената си сигурност и да имаме балансирано сътрудничество с атлантическите ни партньори. Скорошно проучване показва, че европейските граждани поставят на първо място като важност темата за сигурността в различните й аспекти", заяви Илияна Йотова.

Вицепрезидентът посочи, че паралелно с дискусията за бъдещето на ЕС се провежда и разговорът за бъдещето на НАТО по предложения от главния секретар на Алианса Йенс Столтенберг план „НАТО 2030“.

Илияна Йотова подчерта, че е крайно време България да се върне към същностния разговор за общото ни бъдеще като част от ЕС и НАТО.

„Трябва да водим този разговор в нашето общество, да имаме и отстояваме своите позиции като равноправни членове и на двата съюза“, изтъкна вицепрезидентът.

"Удовлетворени сме от това, което виждаме в сектора на сигурността", каза създателят на Атлантическия клуб в България Соломон Паси по време на Конференцията, предаде „Фокус“.

„Искам чрез Вас да поздравя президента за назначеното от него правителство. Ние сме специално удовлетворени от това, което виждаме в сектора на сигурността. Специално в Министерството на външните работи и Министерството на отбраната“, каза Паси.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.