Херо Мустафа: Връзката между България и САЩ е по-силна от всякога
4

Херо Мустафа: Връзката между България и САЩ е по-силна от всякога

Силни Западни Балкани означава и силна Европа, изтъкна американският посланик

САЩ и България никога не са имали по-силни връзки. Това се дължи на стратегическата среща на министър-председателя на страната Бойко Борисов и на американския президент Доналд Тръмп, както и на усилията на вътрешния министър Младен Маринов в борбата срещу организираната престъпност и тероризма, който е международен проблем.

Това обяви американският посланик у нас Херо Мустафа в реч по време на годишния форум за устойчивост на Западните Балкани.

В речта си американският посланик изтъкна, че е важно държавите, неправителствените организации и хората да се обединят в тази обща битка срещу насилствения екстремизъм. Мустафа подчерта, че сигурността и благосъстоянието на страните от Западните Балкани са важни за трансатлантическите отношения на Щатите и Европа.

„Силни Западни Балкани означава силна Европа, която е наш ключов партньор. За нас е важно страните от този регион да са част от Европейския съюз и от НАТО, ако се стремят към това“, допълни тя.

Министър Маринов откри форума и от своя страна изказа благодарност на Щатите за обучението и обмена на опит по отношение на сигурността. Той заяви, че страната ни е постоянно ангажирана в противодействието на тероризма и разчита на връзката с всички международни партньори.

Форумът продължи на закрити врати. Министри от страни от Западните Балкани обмениха опит и предложиха решения и механизми за справяне с радикализма и тероризма, заедно със своите български колеги, представители на неправителствени организации и посланици. Министрите на вътрешните работи на България, Косово, Северна Македония и заместник-министърът на Албания се обединиха около твърдението, че единствения път към преодоляване на заплахите от екстремизъм е партньорство между страните и споделянето на информация. Те заявиха, че е необходима интеграция на бойците и техните помагачи, завърнали се от войните в Ирак и Афганистан, за да се ограничи разпространението на радикални идеи. Министър Маринов допълни, че няма български граждани, които да са участвали във военните действия, но страната ни е транзитна зона за част от бойците и предимно за техните помагачи. 

За да се справим с международния проблем, който е тероризма, трябва да се концентрираме върху превенцията, а тя започва още от училище и зависи от религиозните лидери и от действията на правителството, коментира Маринов. Той призна, че въпросът за сигурността на киберпространството е сред най-сложните за страните, тъй като е трудно да се контролира информационния поток. Често има хора, които не могат да различат пропагандата от истината и се подвеждат по фалшиви новини. Ако се осъществи контрол над идеологическите внушения и невярната информация обаче, биха се нарушили свободата на словото и правото за информираност, допълни той.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.