Херо Мустафа се срещна с военния министър (ОБНОВЕНА)
3

Херо Мустафа се срещна с военния министър (ОБНОВЕНА)

Киберсигурността и сътрудничеството край Черно море обсъдили Панайотов и Бойър

Посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа се срещна с военният министър Георги Панайотов във връзка с отбелязването на една година след подписването на десетгодишната Пътна карта за сътрудничество в областта на отбраната между САЩ и България, за да прегледат постигнатия от нас напредък, съобщиха от посолството.

На срещата присъстваха още и заместник-помощник министърът на отбраната на САЩ Спенсър Бойър, и началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

"Сътрудничеството ни в отбраната води до по-суверенна и независима България. Ние сме по-силни заедно!", написаха от мисията във Фейсбук.

По- късно от МО съобщиха, че по време на срещата било отбелязано ползотворното взаимодействие между двете страни по отношение на модернизацията на българските въоръжение сили, провеждането на съвместни учения и тренировки, сътрудничеството в региона на Черно море и в сферата на киберсигурността. 

Панайотов отбеляза, че освен за засилването на двустранното отбранително сътрудничество, изпълнението на заложените приоритети в 10-годишната Пътна карта подпомага и усилията на българската страна по отношение на изпълнението на националните ангажименти, свързани с Целите на силите на НАТО. В тази връзка той отбеляза, че за българската страна е от изключително значение двете страни да продължат да изпълняват договорените приоритети и насоки на работа, целящи постигането на конкретни и измерими резултати.

Заместник-помощник секретарят по отбраната на САЩ Спенсър Бойър отбеляза, че американската страна високо оценява действията, предприети от България във връзка с възпирането на зловредните дейности по отношение на сигурността в региона и справедливото споделяне на отговорностите в рамките на НАТО. Той изрази благодарност към българската страна за възможностите, които предоставя за провеждането на съвместни учения и тренировки със силите на САЩ.

Спенсър Бойър заяви, че България е надежден съюзник в НАТО и изрази желанието на американската страна да продължи развитието и надграждането на интензивното сътрудничество в отбраната между двете държави. Той допълни, че както президентът Байдън e потвърдил на Срещата на върха на деветте в Букурещ през май 2021 г., настоящата американска администрация се ангажира с укрепването на евроатлантическите връзки.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.