Херо Мустафа: Българите мислят критично и първи разпознават фалшивите новини (ОБНОВЕНА)

Херо Мустафа: Българите мислят критично и първи разпознават фалшивите новини (ОБНОВЕНА)

„Българите мислят критично и винаги са тези, които първи разпознават фалшивите новини.”. Това каза американският посланик в България Херо Мустафа на Национална конференция за медийна грамотност, организирана онлайн от Коалиция за медийна грамотност и Фондация „Фридрих Науман” с партньорството на Американската търговска камара в София.

Херо Мустафа, която е под карантина след контакт със заразен с коронавирус, отбеляза ползата от развитието на технологиите, които ни позволяват да си сътрудничим и да обсъждаме важни теми макар и от разстояние. Същите тези технологии обаче разпалват фалшивите новини, коментира тя. 

"Днес е лесно човек да има достъп до новини, но всички трябва да знаем кога става дума за лъжи, за слухове, за теории на конспирацията. При съвременните технологии всичко това се разпространява като вирус. Затова наша отговорност и цел е да направим така, че бъдещите поколения да се научат да различават истината от измислицата, да разпознават дезинформацията и заплахата, която тя представлява, както и да подкрепят онези, които насърчават прозрачността“, категорична бе посланик Мустафа.

„Наша отговорност е да се погрижим бъдещите поколения да различават истината от неистината, да ги учим не само да четат и пишат, но и да задават критични въпроси относно това, което четат и чуват", каза още Херо Мустафа. Тя обърна внимание на необходимостта медийна грамотност да бъде преподавана в училище, за да бъдат изградени отрано навиците, свързани с интернет.

“Важно е да пазим медиите от външен натиск. Това трябва да залегне в закона и всеки опит да се урони тази независимост или да се концентрират медиите в ръцете на неколцина силни личности отваря вратата за последващо отслабване на тези важни пазители на обществения интерес“, отбеляза Херо Мустафа. 

“Публично финансираните медии са основополагащи за демокрацията. Независимостта на българските медии - частни или обществени, от политически интерес е много важна. Тя трябва да бъде законово установена и всеки опит да се отстъпи от тази независимост или медии да се концентрират в ръцете на влиятелни личности, оставя вратата отворена за възможно отслабване на тези пазители на обществения интерес".

"Важно е да си задаваме въпроси: кой притежава дадено издание, кой е авторът на дадена публикация”, каза посланик Мустафа. "През последната година не успяхме да постигнем голям напредък по темата с независимостта на медиите. Не ги защитихме достатъчно, а те са основополагащи за една демокрация", каза тя.

Посланикът подчерта обаче, че глобалното разпространение на информация с висока скорост крие и редица рискове и опасности, защото същата технология, която подхранва иновациите и улеснява сътрудничеството, може да генерира и фалшиви новини и да разпространява дезинформация.

В откриването на конференцията взе участие и зам.-министърът на образованието и културата Петър Николов, който изрази подкрепа към ангажираните в кауза за повишаване на медийната грамотност.

„Демократизацията на медиите, превръщането на всеки човек в медия и широкият достъп до информация днес е несравнимо с нищо досега. Тази ситуация е възможност, защото може да превърне гражданите в реално свободни хора, но същевременно е опасност, защото може да ги превърне в лесно моделиращи се хора. По кой път ще поемат, зависи пряко от грамотността, от умението да си служат с информация, да проследяват източниците, да преценяват кои са фалшиви. За министерството на образованието е от изключително значение да създадем поколение, което може да отличава вярното от невярното и да може да прави осъзнат и разумен избор”, каза зам.-министърът.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.