0

1 ха детелина спасява 24 декара гори на Амазонка. Това е мотото на френските фермери, които отглеждат люцерна във Франция.

1 ха детелина спасява 24 декара гори на Амазонка. Това е мотото на френските фермери, които отглеждат люцерна във Франция.

Отглеждането на детелина намалява зависимостта от внос на високопротеинови култури, е аргументът на експертите в Страната на петела.
Според статистиката през 2018 г. например Франция е внесла 47% от необходимите й протеини за животновъдството, а ЕС 65%. Така тази култура се оказва особено важна, защото отговаря на последния вик в европейското земеделие, храната в животновъдството да се отглежда на нашия континент. В момента детелината, произведена във Франция е важна не само за тяхното животновъдство, но и за страните от ЕС, особено Германия.


Работни места
Люцерната е високо протеинова храна, която се използва в животновъдството. Тя се отглежда от 6000 фермери във Франция приблизително върху 300 000 ха и се суши от 28 фабрики. Сушената люцерна представлява 7,5% от френския растителен протеин. 80% от люцерновите насаждения предназначени за сушене се намират в региона Шампан Арден. Това е най-значителната зърнена култура в района, представляваща средно 8 % от зърнената ротация. Секторът създава 1500 директни и индиректни работни места.
Корени и пеперуди
Люцерната се оказва изключително устойчива на суша. Практически едва на четири години се нуждае от контрол по влажността, защото има изключително дълбока коренова система.Тя подпомага развитето на биоразнообразието. В Националния музей на история на природата във Франция е показано, че в полета с люцерна популациите на птиците и пеперудите са от два до десет пъти повече и са два пъти по-продуктивни. Оказва се, че насажденията с детелина имат отношение към качеството на водата. Също така елиминират парниковите емисии.
Европа
Франция е вторият европейски производител след Испания /1,4 млн. МТ/ и малко преди Италия в отглеждане на люцерна. Европа произвежда общо 3,1 Мт . В същото време най- големият производител на сушена люцерна в света е САЩ с 55Мт, следван от Канада и Аржентина. Оказва се, че сушената детелина стана стратегически продукт за хранителната независимост по отношение на растителните протеини.
Китай внася 75% от световния импорт на соя за фуражи. Новите големи вносители са Саудитска Арабия и Иран. Европа пък произвежда едва 35% от необходимия й протеин. Една от стратегическите цели на Европейският съюз е увеличаването на производството на протеиновите продукти.