Хектар детелина спасява 30 дка гори в Амазонка
2

По-малко внос

Хектар детелина спасява 30 дка гори в Амазонка

Шампан Арден е лидер в протеиновите култури

1 ха детелина спасява 24 декара гори на Амазонка. Това е мотото на френските фермери, които отглеждат люцерна във Франция.

Отглеждането на детелина намалява зависимостта от внос на високопротеинови култури, е аргументът на експертите в Страната на петела.
Според статистиката през 2018 г. например Франция е внесла 47% от необходимите й протеини за животновъдството, а ЕС 65%. Така тази култура се оказва особено важна, защото отговаря на последния вик в европейското земеделие, храната в животновъдството да се отглежда на нашия континент. В момента детелината, произведена във Франция е важна не само за тяхното животновъдство, но и за страните от ЕС, особено Германия.
Работни места
Люцерната е високо протеинова храна, която се използва в животновъдството. Тя се отглежда от 6000 фермери във Франция приблизително върху 300 000 ха и се суши от 28 фабрики. Сушената люцерна представлява 7,5% от френския растителен протеин. 80% от люцерновите насаждения предназначени за сушене се намират в региона Шампан Арден. Това е най-значителната зърнена култура в района, представляваща средно 8 % от зърнената ротация. Секторът създава 1500 директни и индиректни работни места.
Корени и пеперуди
Люцерната се оказва изключително устойчива на суша. Практически едва на четири години се нуждае от контрол по влажността, защото има изключително дълбока коренова система.Тя подпомага развитето на биоразнообразието. В Националния музей на история на природата във Франция е показано, че в полета с люцерна популациите на птиците и пеперудите са от два до десет пъти повече и са два пъти по-продуктивни. Оказва се, че насажденията с детелина имат отношение към качеството на водата. Също така елиминират парниковите емисии.
Европа
Франция е вторият европейски производител след Испания /1,4 млн. МТ/ и малко преди Италия в отглеждане на люцерна. Европа произвежда общо 3,1 Мт . В същото време най- големият производител на сушена люцерна в света е САЩ с 55Мт, следван от Канада и Аржентина. Оказва се, че сушената детелина стана стратегически продукт за хранителната независимост по отношение на растителните протеини.
Китай внася 75% от световния импорт на соя за фуражи. Новите големи вносители са Саудитска Арабия и Иран. Европа пък произвежда едва 35% от необходимия й протеин. Една от стратегическите цели на Европейският съюз е увеличаването на производството на протеиновите продукти.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.