Хасан Адемов: 280 000 безработни ще получат помощ

Хасан Адемов: 280 000 безработни ще получат помощ

Малко над 19 000 заявления са подадени от работодатели към Агенцията по заетостта по схемата 60/40. Около 280 000 са работниците и служителите, които трябва да получат компенсации от фонд „Безработица“. Това заяви депутатът от ДПС Хасан Адемов пред БНТ.

По думите му до вчера са изплатени близо 115 млн. лв., като повече от половината заявления все още не са обработени. Адемов напомни още, че в секторите „Туризъм“ и „Транспорт“ мярката е 80/20. „Финансов ресурс има. Засега това подпомагане ще продължи до септември, но е възможно срокът да бъде удължен до края на годината“, каза депутатът от ДПС.

„В началото на кризата безработните бяха малко над 200 000, а сега са 279 000. Това означава, че около 80 000 са тези, които са загубили работата си в. Министерството на труда и социалната политика заедно със социалните партньори разработват мерки и програми, така че тези хора да бъдат подпомогнати. Кризата е повсеместна. Един има проблем с работното място, друг с доходите, трети със здравето. Всеки е засегнат по някакъв начин, но е трудно с бюджета, с който разполагаме да се подпомогнат всички. Затова приоритетно се подкрепят най-засегнатите от кризата“, заяви още Хасан Адемов.

Той отчете, че има два европейски инструмента, от които страната ни може да се възползва. Единият е свързан насочен към преодоляването на последиците от covid-19, а другият е т.нар. Публичен инвестиционен фонд. „Ако искаме да бъдем част от европейската солидарност, трябва да изпълним препоръките на Европейската комисия. България трябва да промени Закона за държавния бюджет, така че Министерският съвет да поеме по-големи отговорности, отколкото има сега“, обясни Адемов. По думите му предстои да бъде изготвен и Национален план, на базата на който да се очертаят приоритетите – пакетът, който е свързан с преодоляване на последиците от covid-19, както и европейските пакети, свързани със зелена енергия, дигитализация, които трябва да намерят своето приложение.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.