0

Х артията  е по-безопасна за подсушаване на ръцете след измиване, вместо електрически сешоари, предаде Франс прес, като се позова на изводите от изследване на специалисти от университета в Лийдс.

Хартията  е по-безопасна за подсушаване на ръцете след измиване, вместо електрически сешоари, предаде Франс прес, като се позова на изводите от изследване на специалисти от университета в Лийдс.

Според експертите, ако ръцете са недобре измити, то хартията е по-ефикасна, за да се отстранят от тях патогенните, отколкото сешоарите.
Учените са направили експеримент с четирима доброволци. За целите на опита те не са използвали новия коронавирус, а вирус, който атакува бактериите, но не и хората. Ръцете на доброволците са били заразени с този вирус и после те са се избързали с хартия или са ги поставили под горещата струя на електрически сешоар в тоалетните на болница. След това те са докоснали дръжки на врати, парапети, телефони и стетоскопи.


Установено е било, че докосваните повърхности след ползване на сешоарите са били средно 10 пъти по-заразени, отколкото след ползване на хартия за изсушаване на ръцете.

Този опит затвърждава нуждата от добро измиване на ръцете, за да се премахне, колкото се може повече вирус от тях, преди да се премине към който и да е от двата метода на подсушаване, казват експерти.