Четири милиона лева вкарва Община Шумен в ремонти на улици и общински пътища, съобщиха на пресконференция във вторник от общинската администрация. 

Уличните ремонти са разпределени в пет обществени поръчки, а работата по първите от тях започна в понеделник. С влизането на техниката по бул. "Ришки проход" и започване на фрезоване за пълно преасфалтиране излезли и три ВиК аварии. „Още при първото навлизане на машините за асфалтиране, станаха три аварии по разпределителния водопровод, след това още една на магистралния. След като видяхме състоянието на водопроводите ВиК взе решение да смени двата водопровода заедно с прилежащите разклонения и връзки. Новите тръби ще са полиетиленови." - съобщи пред репортери Дарина Мартева от водния оператор на Шумен. 

Подмяната на водопровода по "Ришки проход" ще засегне живеещите на бул. „Ришки проход“, в участъка от ул. „Съединение“ до бул. „Мадара“ и улиците „Генерал Тошев“, „Генерал Колев“, „Ришка комуна“ и „Кубадин“, но за да не остават без вода в лятната жега от ВиК щели да осигурят алтернативен временен байпас, макар и с по-ниско налягане. Подмяната ще бъде правена по безизкопна технология и трябва да приключи за няколко дни. Ремонтирането и асфалтирането на тази част от булеварда ще струва на общината 209 хиляди лева.

Втората обществена поръчка е на стойност 837 000 лв. без ДДС и по нея предстои до дни да бъде избран изпълнител. Тя обхваща ремонтни дейности по ул. „Вл. въстание“ и ул. Университетска“. Ще се работи и по ул. „Строител“. Ремонти ще има и „Индустриална“ от „Лавена“ АД до пресечката с пътя за Бургас.

Трета обществена поръчка е за 355 833 лв. и предстои на 12 юли да бъде подписан договора с изпълнителя „Пътища и мостове“ - Варна. По нея се предвижда за реконструкцията на ул. „П. Парчевич“ в отсечката от „В. Априлов“ до ул. „Кирил и Методий“. 

Текущ ремонт на общинска и улична мрежа за 2,5 млн. лв е заложен в четвъртата обществена поръчка. Тя е разделена на две позиции. Първата, на стойност 458 333 лв., е за основен ремонт с укрепителни дейности на общински път в посока с. Васил Друмев от главния път за Бургас до самото село. Втората позиция е за ремонт на улични настилки в Шумен и е на стойност 2,1 млн. лв. Тя беше атакувана пред КЗК, но комисията се произнесе в полза на Община Шумен и до седмица трябва да започнат и там строителните работи.

141 хиляди лева са предвидени за петата обществена поръчка, която е за разширяване на Синята зона за паркиране. Първата позиция обхваща ремонти по улиците „Хр. Смирненски“, „Хан Крум“,„Хан Омуртаг“, „Княз Борис Първи“ в отсечките от бул. „Славянски“ до ул. „Иван Александър“. Втрата позиция по тази поръчка е за 101 154 лв. и обхваща пл. „Ал. Стамболийски“, улиците „Герила“ и „Мизия“, „Владимир Вичев“, „Ил. Блъсков“ в отсечките от „Симеон Велики“ до „Цар Освободител“. По тези улици и по двете позиции се предвижда подмяна на асфалт, павета, настилки, бордюри, тротоари, коментираха от общината.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Районът е отцепен, ловци попаднали на полуразложените животни по време на лов

Свински мор във Върбица, откриха труповете на 15 глигана

Районът е отцепен, ловци попаднали на полуразложените животни по време на лов

Труповете на най-малко 15-16 диви прасета са били открити от ловци по време на неделния лов в района на община Върбица в Шуменско, научи "Агенция Монитор". На място още в неделя вечерта са пристигнали представители на БАБХ, РЗИ, Областната управа и полиция. Районът е отцепен.

Библиотеката в Шумен тръгва с разнос на книги по домовете

Доставка на книги по домовете започва от 25 септември Регионалната библиотека "Стилиян Чилингиров". Услугата е предназначена за хора с трайно или временно ограничена подвижност и ще бъде безплатна за читателите, съобщи говорителят на читалнята Татяна Вътова.

Перлата на Шуменското плато беше затворена през  лятото заради размножаването на прилепите

Пещерата "Бисерна" отваря за туристи от 2 септември

Перлата на Шуменското плато беше затворена през лятото заради размножаването на прилепите

Пещерата "Бисерна" в Шумен отваря вратите си за посетители отново от 2 септември, съобщи пресаташето на Природен парк "Шуменско плато" Ирина Павлова. Перлата на платото беше благоустроена преди няколко години, но едва тази пролет стана достъпна за официални посещения, а от началото на май беше затворена отново за да не се смущават колониите от прилепи в размножитения им период.