Четири милиона лева вкарва Община Шумен в ремонти на улици и общински пътища, съобщиха на пресконференция във вторник от общинската администрация. 

Уличните ремонти са разпределени в пет обществени поръчки, а работата по първите от тях започна в понеделник. С влизането на техниката по бул. "Ришки проход" и започване на фрезоване за пълно преасфалтиране излезли и три ВиК аварии. „Още при първото навлизане на машините за асфалтиране, станаха три аварии по разпределителния водопровод, след това още една на магистралния. След като видяхме състоянието на водопроводите ВиК взе решение да смени двата водопровода заедно с прилежащите разклонения и връзки. Новите тръби ще са полиетиленови." - съобщи пред репортери Дарина Мартева от водния оператор на Шумен. 

Подмяната на водопровода по "Ришки проход" ще засегне живеещите на бул. „Ришки проход“, в участъка от ул. „Съединение“ до бул. „Мадара“ и улиците „Генерал Тошев“, „Генерал Колев“, „Ришка комуна“ и „Кубадин“, но за да не остават без вода в лятната жега от ВиК щели да осигурят алтернативен временен байпас, макар и с по-ниско налягане. Подмяната ще бъде правена по безизкопна технология и трябва да приключи за няколко дни. Ремонтирането и асфалтирането на тази част от булеварда ще струва на общината 209 хиляди лева.

Втората обществена поръчка е на стойност 837 000 лв. без ДДС и по нея предстои до дни да бъде избран изпълнител. Тя обхваща ремонтни дейности по ул. „Вл. въстание“ и ул. Университетска“. Ще се работи и по ул. „Строител“. Ремонти ще има и „Индустриална“ от „Лавена“ АД до пресечката с пътя за Бургас.

Трета обществена поръчка е за 355 833 лв. и предстои на 12 юли да бъде подписан договора с изпълнителя „Пътища и мостове“ - Варна. По нея се предвижда за реконструкцията на ул. „П. Парчевич“ в отсечката от „В. Априлов“ до ул. „Кирил и Методий“. 

Текущ ремонт на общинска и улична мрежа за 2,5 млн. лв е заложен в четвъртата обществена поръчка. Тя е разделена на две позиции. Първата, на стойност 458 333 лв., е за основен ремонт с укрепителни дейности на общински път в посока с. Васил Друмев от главния път за Бургас до самото село. Втората позиция е за ремонт на улични настилки в Шумен и е на стойност 2,1 млн. лв. Тя беше атакувана пред КЗК, но комисията се произнесе в полза на Община Шумен и до седмица трябва да започнат и там строителните работи.

141 хиляди лева са предвидени за петата обществена поръчка, която е за разширяване на Синята зона за паркиране. Първата позиция обхваща ремонти по улиците „Хр. Смирненски“, „Хан Крум“,„Хан Омуртаг“, „Княз Борис Първи“ в отсечките от бул. „Славянски“ до ул. „Иван Александър“. Втрата позиция по тази поръчка е за 101 154 лв. и обхваща пл. „Ал. Стамболийски“, улиците „Герила“ и „Мизия“, „Владимир Вичев“, „Ил. Блъсков“ в отсечките от „Симеон Велики“ до „Цар Освободител“. По тези улици и по двете позиции се предвижда подмяна на асфалт, павета, настилки, бордюри, тротоари, коментираха от общината.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Близките на жертвите от Хитрино искат по 20 години затвор за машинистите

Присъди от по 20 години затвор за машинистите Димитър Михнев и Радослав Петков, подсъдими за причиняване на влаковата катастрофа в Хитрино от 10 декември 2016 година поиска адвокат Николай Димитров, представляващ в съда в Шумен интересите на пострадалите при инцидента.

Екипи влизат в 100-метров тунел, ще ремонтират пробойните под налягане без да спират водата

Нови тежки аварии по водопровода в Шумен

Екипи влизат в 100-метров тунел, ще ремонтират пробойните под налягане без да спират водата

Нови тежки аварии са възникнали по главния довеждащ водопровод от язовир "Тича" към Шумен, а водоснабдяването на града виси отново на косъм, след като вода нямаше от сряда вечерта до събота сутринта. Две от най-тежките нови повреди се намират в 100-метров тунел на 8 и на 40 метра от входа. Екипи на ВиК - Шумен ще се опитат да ги отстранят докато системата е под налягане без да спират водата към областния център.

Шест екипа работят на 20 аварии по главния довеждащ водопровод от язовир

Водата в Шумен спря предсрочно заради скъсана тръба

Шест екипа работят на 20 аварии по главния довеждащ водопровод от язовир "Тича"

С 28 часа преди планираното спря водата в Шумен, а причина стана внезапно скъсана тръба на главния довеждащ водопровод в свлачищен район в местостта "Сусурлука" южно от града. Тъй като течът беше обилен, започна изпразване на системата и ръководството на ВиК взело решение да премине към предсрочно осъществяване на планираните ремонти на ок. 20 водни аварии.